Is de composietindustrie klaar voor industrie 4.0?

Op 16 en 17 juni vond in het Duitse Stade de jaarlijkse conventie van CFK Valley plaats, het Europese netwerk van de composietenindustrie. Het thema was dit jaar 'Industry 4.0 for Composites'. CFK Valley Belgium, de mede onder impuls van Sirris en Agoria gecreëerde Belgische antenne, nam voor de eerste keer ook deel en liep met zijn stand en presentatieblok meteen in de kijker.

Industrie 4.0 (gebaseerd op het Internet of Things) moet ervoor zorgen dat in fabrieken alle machines, producten en diensten op één netwerk aangesloten zijn en – binnen en buiten de bedrijven – informatie delen voor optimale productie, voorspelbaar onderhoud en klantspecifiek maatwerk.

Ook de wereld van de composieten kan niet ontsnappen aan deze trend. Er is echter nog een hele weg te gaan, meer bepaald voor het deel van de maakindustrie dat gericht is op het produceren van composietonderdelen. Een belangrijk deel van deze sector werkt immers nog aan de uitdagingen van industrie 3.0.

Samengevat zijn de belangrijkste 4.0-uitdagingen in de composietindustrie, zoals besproken op de CFK Valley Convention 2015, de volgende:

  • Procescontrole voor de kritieke stappen
  • Flexibele automatisering
  • Linken van de hiërarchische automatiseringspiramide (ERP, machines,...)
  • Delen van kennis en data over de verschillende processtappen (verder dan de historiek van een onderdeel)
  • End-to-end engineering (VDI 2221)

CFK Valley Belgium opvallend aanwezig

Aan de conventie namen zo'n 300 deelnemers uit 20 landen deel. Daarbij ook een belangrijke delegatie uit België: de stand van CFK Valley Belgium was bemand met maar liefst 11 standhouders.

Tijdens het presentatiegedeelte gaf Julie Leroy van Agoria een voorstelling van de mogelijkheden van de Belgische leden van de Belgische antenne. Hans Vercammen van Sirris gaf toelichting bij het Factory of the Future 4.0-project en de mogelijkheden voor de composietverwerkende industrie.

Innovation Day

CFK Valley Belgium organiseert op 14 en 15 oktober zijn eerste Innovation Day. Op 14 oktober krijgt u in de namiddag de mogelijkheid om JD'C Innovation te bezoeken. 's Anderendaags kunt u een conferentie bijwonen over automatisering van de productie van composietstukken.

Interesse? Bekijk de folder en schrijf u vandaag al in

Tags: