Creëer een duurzame strategie met 'interconnected products'

Stellen dat leds een belangrijke rol zullen spelen in de toekomst van het Internet der Dingen is misschien een brug te ver. Het zijn al bij al 'slechts lichtjes'. Worden ze echter verrijkt met sensoren binnenin en enige intelligentie, dan kunnen leds evolueren tot 'onze ogen en oren' in het kader van het snel uitbreidende IoT. 

Het gebruik van slimme verlichting is een aanzienlijk onderdeel van IoT voorziene woningen geworden, aangezien verlichting een grotere rol speelt in meting, verwarmingssystemen en heel wat toestellen. De omvang van deze trend kan afgeleid worden uit statistieken en marktonderzoek: 

  • Volgens onderzoek van ON World zullen draadloze ledlampen een van de snelst groeiende IoT-markten zijn in het volgende decennium, gestuurd door de vraag naar apps voor slimme toestellen en met de cloud verbonden ledverlichtingssystemen.
  • Navigant Research stelt dat de jaarlijkse verkoop van aanwezigheidssensoren, fotosensoren en voorzieningen voor verlichtingsnetwerken, gelinkt aan toepassingen met ledverlichting verwacht worden meer dan te verdubbelen in omzet tegen 2020.
  • Een omzetgroei van slimme verlichting wordt verwacht wereldwijd de kaap van 56 miljard dollar te overschrijden tegen 2020, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 15,8 procent tussen 2014 en 2020, volgens een recent rapport van MarketsandMarkets.
  • Wereldwijd is netgebaseerde elektrische verlichting goed voor 19 procent van de totale elektriciteitsproductie, wat iets meer is dan elektriciteitsverbruik in de Europese OESO-landen voor allerlei doeleinden, volgens het Internationale Energieagentschap.
  • Philips schat dat wereldwijd een volledige overschakeling naar ledtechnologie een besparing van zo'n 170 miljard dollar zal genereren, het equivalent van 640 middelgrote elektriciteitscentrales. 

Data verzamelen en gebruiken

De impact van grootschalige netwerken met leds zal wellicht groter zijn dan die van ledlampjes voor huishoudelijk gebruik. Wanneer ledverlichting uiteindelijk stimuli uit de omgeving zal verzamelen, verwerken en erop reageren, zullen hun voordelen voor het IoT onmetelijk worden. 

Enkele voorbeelden

Adaptieve ledlampen kunnen in auto's zorgen voor interactie tussen de verlichtingssystemen met de omgeving. Volledig aanpasbare koplampsystemen vooraan kunnen zich automatisch aanpassen aan het lichtpatroon van de omgeving waarin het voertuig rijdt. De ledverlichting wordt dus gekoppeld aan interactieve systemen.


Bij smartnodes of slimme verlichtingssystemen is elke verlichtingspaal voorzien van sensoren. Dankzij gedistribueerde intelligentie creëert het systeem een lichtbel die meebeweegt met de weggebruikers.

 

 

Door communicatie tussen het slimme verlichtingssysteem van de auto en het slimme straatverlichtingssysteem kan gestreefd worden naar een optimale performantie, veiligheid en energie-efficiëntie. Hier liggen kansen om nieuwe steeds bijkomende functionaliteit aan te bieden zonder de nieuwe verlichtingsarmaturen te moeten produceren en installeren. Een softwareaanpassing kan volstaan. 

Met (kleinschalige) systemen als Hue van Philips kan een consument elke lamp in zijn woning beheren via een slim toestel: de verlichting kan automatisch in- en uitgeschakeld worden, zodat afwezigheid niet merkbaar is, of lichten gaan automatisch aan en uit wanneer hij de woning betreedt of verlaat (geo-fencing). 

Intelligente verlichtingssystemen (op grote, industriële schaal) zoals Digital Lumens sturen een radicale energie-efficiëntie aan en voorzien in een platform voor een gedistribueerde gebouwintelligentie, waaronder aanwezigheidsdetectie, dimmen, scheduling, energierapportage, ... Hierdoor kan het bedrijf ook zijn verlichtingssystemen aanbieden in een ESCO-vorm, maar worden bovendien andere diensten aangeboden die met klassieke verlichting niet mogelijk zijn, zoals rapportering of analyse van de bezettingsgraad van werkposten.

  

Building as a service kan verlichtingsapparatuur een rol toebedelen, want deze is aanwezig in elke kamer van een slim gebouwconcept. Alle systemen passen zich aan aan de dynamische stijl van de gebruiker: de auto geeft precieze informatie door over het exacte ogenblik van aankomen, rekening houdend met alle beïnvloedende parameters, zoals weersvoorspellingen, luchtkwaliteit of energiekost; het huis past automatisch alle systemen aan en is geschikt voor integratie van plug-&-play-service.  

In een volgende blogpost zullen we illustreren dat eco-innovatie ook mogelijk is op ledmaterialen, om zo een duurzaamheidsstrategie te verwezenlijken. 

Op 2 december vindt de eerste editie van het LED Event plaats in het Elewijt Center (Elewijt - Zemst), waarop Thomas Vandenhaute van Sirris de presentatie ‘De rol van technologie in de duurzaamheidsstrategie in de verlichtingssector’ zal geven. Meer voorbeelden en een raamwerk voor aanpak worden er voorgesteld.   

Wil u erbij zijn? Hier vindt u het programma en alle praktische informatie!  

(Bron foto bovenaan: DTU Denmark)

Tags: