Corrosiewerende coatings afgezet via galvanische en chemische processen

Hoe kan een coating uw product beschermen? Er zijn verschillende mogelijkheden... In haar tweede roadshow laat het Smart Coating Application Lab u kennis maken met diverse oppervlaktebehandelingen en coatings, waaronder corrosiewerende coatings via galvanische en chemische processen. De roadshow start op 12 februari.

De tweede roadshow heeft 'Protect your product!' als thema. Met deze workshop willen we u wegwijs maken in de verschillende industrieel toepasbare technieken die momenteel voorhanden zijn om uw producten te beschermen.

Coatings die een materiaal of product beschermen tegen invloeden van buitenaf zijn immers alomtegenwoordig. De primaire doelstelling van deze coatings is om de levensduur van het product of materiaal te verlengen. Denk maar aan corrosiewerende lagen voor metalen constructies, slijtvaste lagen voor machineonderdelen of krasvaste coatings op kunststofproducten. Afhankelijk van het gebruikte materiaal en de omstandigheden waarin de producten toegepast worden, zijn verschillende types van coatings aangewezen om optimale bescherming te bieden. Zo zal bijvoorbeeld een windturbine op zee een heel ander type corrosiewerende coating nodig hebben dan een metalen kast in een magazijn. Daarbij komt nog dat voor de verschillende coatings een brede waaier aan technieken bestaan om deze aan te brengen op de producten.

Walter Lauwerens, van het Sirris Smart Coating Application lab, zal het hebben over corrosiewerende coatings, afgezet via galvanische en chemische processen. In deze presentatie geeft hij een overzicht van de technieken waarmee metallische lagen via natchemische technieken aangebracht worden. Hieronder vallen de galvanisatietechnieken, zoals verzinken, vernikkelen of verchromen, die bescherming bieden tegen corrosie. Door het variëren van de samenstelling van deze lagen kunnen ook eigenschappen zoals lage wrijving of antikleef geïncorporeerd worden, om een hogere levensduur of betere functionaliteit te bereiken.

Andere technieken die aan bod komen, zijn het anodiseren van metalen, waarbij de oppervlaktesamenstelling van het materiaal gewijzigd wordt, om tot een beschermend oppervlak te komen.

Ook alternatieve processen voor het hardverchromen worden besproken nu deze nat-chemische techniek in de nabije toekomst verboden wordt in de EU.

Aan de eerste dag van de roadshow is een live event gekoppeld, waarin aan de hand van getuigenissen van bedrijven ingezoomd wordt op concrete innovaties en applicaties. Op een interactieve manier worden een aantal bedrijven geïnterviewd over een specifieke toepassing, waarbij beschermende coatings een oplossing konden bieden voor hun product.

Meer weten? Praktische info en de mogelijkheid om u in te schrijven vindt u hier!

Tags: