Collectief technologiecentrum Sirris zet 1.500 bedrijven op het juiste technologische spoor

Als collectief centrum van en voor de technologische industrie ondersteunt en begeleidt Sirris bedrijven om de juiste technologische keuzes te maken in functie van duurzame groei. In 2015 voerde de organisatie 216 collectieve onderzoekstrajecten uit en 1.972 individuele industriële projecten in opdracht van 1.500 verschillende bedrijven. Dit alles was goed voor een jaaromzet van 24 miljoen euro. Sirris slaagde er het voorbije jaar in om haar omzet stabiel te houden en de nodige reserves verder op te bouwen voor nieuwe investeringen in infrastructuur en expertise.

Om succesvol te blijven ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties, moeten bedrijven zich telkens opnieuw heruitvinden. Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie, ondersteunt hen om de juiste technologische keuzes te maken in functie van duurzame groei. De organisatie kan hiervoor rekenen op een multidisciplinair team van 160 medewerkers, 8 regionale sites met hightech infrastructuur en een uitgebreid netwerk van partners.

De nodige reserves om te investeren

In 2015 realiseerde Sirris in totaal 216 collectieve onderzoeksprojecten en 1.972 individuele industriële projecten in opdracht van 1.500 verschillende bedrijven, waarvan 75% kmo’s. Het onderzoekscentrum boekte een totale jaaromzet van 24 miljoen euro.

“De overheidssubsidies voor collectieve onderzoeksprojecten staan tijdelijk onder druk”, licht algemeen directeur Herman Derache toe. “Maar dankzij de individuele dienstverlening aan bedrijven slaagden we erin om onze omzet stabiel te houden. Bovendien konden we de nodige reserves opbouwen voor toekomstige investeringen in technologie en expertise.”

Infrastructuur updaten en uitbreiden

De voorbije vijf jaar trok Sirris in totaal 11 miljoen euro uit om haar machinepark up-to-date te houden. In 2015 ging dat onder meer naar een reeks nieuwe technologieën in de vestiging in het Liège Science Park. De site in Zwijnaarde kreeg met twee extra gietovens een modernere infrastructuur in samenwerking met het Material Research Cluster Gent.

Verder bereidde het technologiecentrum achter de schermen een aantal innovaties voor 2016 voor, waaronder een nagelnieuwe vestiging op de UGent-campus in Kortrijk. De deuren zwaaiden begin maart dit jaar open en de site focust op flexibele automatisering van assemblage.

Strategische focus op data-innovatie en AM

Naast budgettaire beslissingen hakte Sirris in 2015 ook een aantal knopen door op strategisch vlak. “Na een periode van exploratie gingen we van start met een volwaardig programma rond data-innovatie”, aldus Herman Derache. “En binnen additive manufacturing (AM) kwam het licht op groen voor een ambitieus vijfjarenplan. Nu AM aan de vooravond staat van zijn industriële doorbraak willen we de bedrijfszekerheid en nauwkeurigheid van deze technologie verder verhogen via onderzoek en maakbedrijven een optimale begeleiding bieden bij de implementatie ervan binnen hun productieprocessen.”

Masterplan Innovatie als toetssteen

Bij al die strategische keuzes geeft het Masterplan Innovatie Sirris richting en inspiratie. Het onderzoekscentrum ontwikkelde het samen met technologiefederatie Agoria op basis van trendstudies en een brede bevraging van de sector. Het plan houdt rekening met de grote technologische, economische en maatschappelijke tendensen van het moment en biedt bedrijven houvast bij het ontwikkelen van een visie en het definiëren van prioriteiten en actieplannen.

Vanaf 2016 ligt de ontwikkelingsfocus van Sirris op drie domeinen van de toekomst: ‘digitale servitisatie’, ‘smart products’ en ‘digitising manufacturing’. Herman Derache: “Het zijn stuk voor stuk transversale thema’s die expertise vergen uit verschillende andere vakgebieden naast technologie: juridisch, sociaal, veiligheid, IT …

“Om ons te omringen met de beste experts in al die domeinen blijven we dan ook volop inzetten op partnerships met Agoria, de universiteiten en tal van andere spelers in het innovatielandschap”, besluit de algemeen directeur. “Want één ding is zeker: om tot echte innovaties te komen, moeten we de krachten bundelen.”

Het volledige jaarverslag van 2015 vindt u hier online.