Cobots openen nieuwe wereld aan mogelijkheden op productievloer

Een cobot inzetten... hoe begin je hieraan? Dat was de insteek van onze hands-on workshop op 10 november in Diepenbeek. De aanwezigen leerden er stap voor stap, in een theoretische sessie en in de praktijk, hoe een collaboratieve robot zinvol inzetten op de werkvloer.

Cobots zorgen ervoor dat de productielijn op een flexibele manier kan geautomatiseerd worden. De mogelijkheden met cobots zijn oneindig, maar hoe begin je eraan in de praktijk?

Acht bedrijven met al enige of nog geen ervaring met bedrijfsautomatisering tekenden present voor de workshop. Samen met de experts van Sirris gingen ze aan de slag om tot een gestructureerde aanpak te komen.

Na een algemene, korte inleiding over verschillende aspecten bij gebruik van collaboratieve robots volgden oefeningen, waarbij de groep werd verdeeld in vier groepjes/werkplaatsen, om zo elke deelnemer maximaal te betrekken en aan bod te laten komen. Op de oefeningen volgde een demo van de Baxter- en LBR iiwa-cobots die Sirris ter beschikking heeft. De workshop werd afgesloten met een reeks van guidelines met de te overwegen aspecten om in te schatten of een cobot zinvol ingezet kan worden.

Reacties die we bij de aanwezigen konden oppikken:

"Een nieuwe wereld gaat open"

"Zeer interessante workshop, to the point, met goede verdeelde inhoud - niet te zwaar, niet te licht."

"Ik ben onder de indruk van de gevoeligheid en nauwkeurigheid van de LBR iiwa"

"Het is verrassend hoe snel je weg bent met de UR."

"Tien jaar geleden hebben we visiesystemen ingezet in onze productie en die lopen nog goed, maar  nu zie ik hoe veel vooruitgang er geboekt is op gebied van de GUI. Dat opent perspectieven voor veel toepassingen in ons bedrijf."

Herkansing

Wilde u deze hands-on workshop rond cobots ook volgen, maar kon u niet aanwezig zijn? Op 24 januari 2017 bieden we u een nieuwe kans! Sirris organiseert een tweede workshop in haar site in Kortrijk. Alle info en de mogelijkheid om in te schrijven vindt u in onze agenda.

Deze film geeft een idee wat te verwachten ...