Bart Teerlinck

Bent u benieuwd hoe beeldanalyse kan gebruikt worden voor de kwaliteitscontrole van coatings en de detectie van corrosie van metalen?  De gratis workshop ‘Corrosion inspection and coating characterization using hyperspectral and infrared imaging’ op 1 juni zet u alvast op weg!

Guy Claus

In de technologische industrie maken veel processen gebruik van industriële messen om diverse materialen op maat te brengen. Het gaat meestal om snij-, knip- en ponsbewerkingen uitgevoerd met stalen gereedschappen die thermisch behandeld werden, om de sterkte en slijtageweerstand te verhogen en eventueel voorzien van een coating.

Carl Emmerechts
Bas Rottier

Het wereldwijde consumptiegoederenbedrijf Newell Brands wilde overschakelen naar een milieuvriendelijker materiaal voor zijn zelfklevende labels, die gebruikt worden met de Dymo LabelWriter. De Product Development Hub van Sirris stelde voor om verschillende opties te testen.

Ozlem Ceyhan Yilmaz

Inzicht verwerven in het gedrag en de prestaties van drones in barre weersomstandigheden en moeilijke vliegomgevingen is essentieel om zinvolle testprotocollen te ontwikkelen voor de validering en certificering van deze vliegende systemen. In het kader van een verkennend onderzoek wordt de ontwikkeling bestudeerd van een methode om de prestaties te kenmerken van propellers in laboratoriumomstandigheden met ijsvorming, die als de meest kritische worden beschouwd. Dit onderzoek werd mogelijk gemaakt door het gebruik van een klimaatkamer met een reeks waterstraalpijpen die ijsomstandigheden kunnen genereren, in combinatie met een windshaper.

Patrick Cosemans
Pieter Samyn

Papier en karton vormen ideale verpakkingsmaterialen door de hernieuwbare oorsprong van cellulosevezels, hoge specifieke sterkte en licht gewicht. Om de kwaliteit en houdbaarheid van verpakte voedingsmiddelen te verhogen, moet de performantie van papier worden bijgestuurd via barrièrecoatings die bescherming bieden tegen water, gasdoorlaatbaarheid of zorgen voor behoud van aroma’s. Wat met de recycleerbaarheid van deze gecoate materialen: kunnen zij opnieuw ingezet worden in de papierproductie? Het project Repac2 heeft als doel functionaliteit en recycleerbaarheid van papier voor voedselverpakkingen te evalueren.

Pieter Samyn
Joey Bosmans
Patrick Cosemans

Strengere reglementeringen beperken het gebruik van klassieke biocides en de toegelaten concentraties. De verfindustrie kent daardoor grote uitdagingen om de houdbaarheid en levensduur van watergebaseerde verfsystemen te blijven garanderen. Op Techniline geven we een overzicht van mogelijke technologische alternatieven voor conservering. Daarbij komen zeker biogebaseerde stoffen met een antimicrobiële werking in aanmerking.

Joey Bosmans
Pieter Samyn

Voorafgaand aan hun introductie op de markt worden biogebaseerde producten uitvoerig getest. Hierbij is er een groeiend belang aan duurzaamheidstesten, zeker voor veeleisende toepassingen, aan nieuwe testmethoden en de juiste testmethoden. We werpen een blik op vandaag en morgen.

Eddy Kunnen

Wat vandaag winstgevend is, is morgen al vervangen door een betere oplossing. U kent als geen ander de nood aan innovatie om uw concurrent of partner voor te blijven. Nieuwe technologieën liggen vaak aan de oorsprong van zulke veranderingen. Dit is niet anders voor oppervlaktebehandeling. Blijf op de hoogte!

Bart Teerlinck

Sirris organiseert op 2 december de masterclass 'Oplossingen voor corrosie in offshore installaties voor hernieuwbare energie’. De masterclass behandelt de uitdagingen die corrosie met zich brengt in offshore hernieuwbare energie en is gericht op een breed publiek in de volledige offshore waardeketen, waaronder eigenaars die met problemen kampen, aanbieders van oplossingen, onderhoudsfirma’s en onderzoekinstellingen. Zes sprekers zullen een presentatie geven. In deze blogpost geven we u een voorproefje van drie van deze presentaties.

Jeroen Tacq

Asset Performance 4.0 is een hybride conferentie en beurs rond digitalisering en nieuwe technologieën in onderhoud, asset management en operations. Op 28 oktober stellen Sirris en Kic|MPi er het Interreg-project CorrosieLABS voor.