Marie-France Rousseau

Het einde van 2021 komt in zicht, het ideale moment om u te bedanken voor het vertrouwen in het afgelopen jaar en om een blik te werpen naar wat de toekomst zal brengen. We hebben heel wat voor u in petto en lichten hier alvast een tip van de sluier.

Thomas Vandenhaute

Veel bedrijven nemen stappen richting circulariteit. Sommige zetten in op hernieuwbare materialen en verlengen de levensduur van hun producten. Andere richten zich op nieuwe verdienmodellen, waarbij diensten helpen om de componenten en producten langer en optimaler te benutten. Nog andere kiezen voor deelsystemen en platformen om producten intensiever te benutten. Elk van deze strategieën kan zinvol zijn, maar hoe weet u welke strategie en acties voor uw bedrijf de circulaire economie best vooruit helpen?

Kevin Van Vaerenbergh

Een klein deel van de afgedankte huishoudapparaten die nu worden vernietigd, zou kunnen worden hergebruikt of gerefurbisht, of de onderdelen ervan zouden kunnen worden hergebruikt in het refurbish-proces. Gerefurbishte huishoudapparaten kunnen mensen in energiearmoede een alternatief bieden voor energieverslindende toestellen. Zowel geavanceerde data-analyse als cognitieve en functionele ondersteuning van de operator kunnen het refurbish-proces efficiënter maken.

Thomas Vandenhaute

In de circulaire economie blijft voor bedrijven het omzetten van circulaire ideeën in concrete, waardevolle activiteiten een uitdaging. Hoe vindt u waarde in uw (nieuwe) ecosysteem? Wat zijn uw vertrekpunten? Hoe betrekt u de juiste partners en stakeholders? Wat met uw relatie tot uw klanten? We zetten voor u even een en ander op een rijtje.

Thomas Vandenhaute

Overschakelen naar een circulaire economie is een must voor onze planeet. De aarde beter maken en er bovendien uw boterham mee verdienen, dat is waar we op inzetten.

Thomas Vandenhaute
Stefan Milis
Julien Amadou

Sterk stijgende grondstofprijzen, bevoorradingsproblemen van allerhande grondstoffen en producten, ... brandend actuele gegevens die een belangrijke impact kunnen hebben op uw bedrijf. Komt de voorspelling van de Club van Rome uit dat onze grondstoffen uitgeput raken of gaat het slechts om een tijdelijk fenomeen gekoppeld aan de sterkere economische groei na deze crisis? En bovenal, wat kunt u doen om u hiertegen te wapenen? Is deze groei zelf wel nog zo’n geweldig idee?

Thomas Vandenhaute

Circulair productontwerp is een van de sleutels tot de circulaire economie, maar hierop overschakelen brengt voor heel wat bedrijven nog heel wat obstakels met zich mee. Heel wat beproefde methodes en nuttige tools kunnen u helpen. Wij reiken ze u aan!

Patrick Cosemans

Producent van brandstofsystemen Kautex wilde een nieuw, duurzaam concept ontwikkelen voor de retourverpakking van zijn producten. Stap voor stap kon het tot enkele mogelijke alternatieve verpakkingsconcepten komen. Kautex is producent van brandstofsystemen, volledig uit kunststof, voor de automotive-industrie. De onderneming trad in 2020 toe tot het selecte gezelschap van maakbedrijven die een Factory of the Future Award in de wacht konden slepen voor hun doorgedreven inzet op moderne productietechnologieën en digitalisatie. Eind 2020 kwam Kautex naar Sirris met de vraag om te helpen

Thomas Vandenhaute

‘Design thinking voor circulariteit’ is een praktijkgerichte aanpak die u toelaat snel een breed beeld te verkrijgen van het circulaire potentieel voor uw bedrijf. Op 26 oktober organiseert Sirris een masterclass rond dit relevante, actuele topic.

 

Thomas Vandenhaute

Een brede, interne oproep om interesse in circulaire economie binnen het West-Vlaams maatwerkbedrijf WAAK kon rekenen op een enthousiaste respons bij het personeel en betekende de vliegende start van verschillende projecten en initiatieven richting meer circulariteit, zowel binnen de organisatie als samen met de partners.