CES 2017 - Een blik op de toekomst III - Robots

De CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas laat de geboorte zien van een multidisciplinair, gedecentraliseerd ecosysteem dat fysieke interactie met het internet mogelijk maakt.

"Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste in het land?" Tijdens de beurs CES in Las Vegas zou die klassieke vraag snel een antwoord hebben gekregen, want het wemelde er van de virtuele assistenten. Van een huisrobot die alle slimme toestellen in de woning kan centraliseren tot een slimme koelkast of een dressing die je kleding voor je kiest op basis van je stemming en het weer: artificiële intelligentie is vandaag actueler en diverser dan ooit.

Als koploper is er het open systeem van Amazon Alexa, waarmee een simpel strijkijzer in je persoonlijke HAL 9000 verandert. Eender welk object dat met Alexa wordt uitgerust, kan spreken, muziek afspelen, takenlijsten opstellen, een alarm instellen, podcasts en audioboeken afspelen, de weersvoorspellingen, verkeersinformatie en andere real time informatie vertellen en slimme toestellen bedienen. Open, eenvoudig te programmeren, compatibel: Alexa biedt een heus ecosysteem waarmee ook de meest levenloze objecten tot leven komen.

Alexa wordt op de voet gevolgd door Google, Microsoft en Apple met Google Assistant, Cortana en Siri.

Gegevens van het net, uit de cloud, van het object zelf en uit diens omgeving worden slim met elkaar geïntegreerd. Stemherkenning is nog maar het topje van de ijsberg. De virtuele assistenten vermenigvuldigen zich vandaag als Gremlins.

Deze Samsung koelkast kan een recept voorstellen op basis van haar inhoud

Leerrobot om je kinderen bij te scholen

Stofzuigrobot die zelf aan de slag gaat op een luchthaven

Persoonlijke coach van Panasonic

Deze golfbalrobot 'Rolling Bot' van LG verslaat je op de 100 m

De LG Hub Bot: de nieuwe butler voor in de slimme woning

Laat je door al die flonkerende innovaties niet afleiden van wat hier te gebeuren staat: dit is de geboorte van een multidisciplinair, gedecentraliseerd ecosysteem dat fysieke interactie met het internet mogelijk maakt – alsof het wereldwijde web het scherm uit springt en de reële wereld verovert!

Wanneer je het toegenomen vermogen en de toegenomen rekensnelheid van de elektronische chips combineert met de uitbreiding van de telecommunicatiebandbreedte, de gevorderde algoritmes van de artificiële intelligentie en een toenemende standaardisering van de communicatieprotocollen, kom je uit op het nieuwe, gerobotiseerde ecosysteem waarin je je de komende tien jaar zult bewegen.

Tags: