CES 2017 - Een blik op de toekomst II - Drones

Op de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas wordt de toekomst van de drones zichtbaar. Klaar voor de start?

Tijdens de beurs CES 2017 was een halve hal aan drones gewijd. Op vaste tijden werden demonstraties gegeven met groepsvluchten, glijvluchten, ritmische en acrobatische vluchten ... stuk voor stuk getuigenissen van de populariteit van drones en de ver reikende mogelijkheden voor de toekomst. Van een drone ter grootte van een vlieg tot een ulv die een persoon kan vervoeren: er waren drones te zien in alle formaten en voor alle toepassingen.

Met een groeipercentage van 40% en een geschatte omzet van 1,2 miljard USD voor 2017 – dat komt overeen met 3,4 miljoen exemplaren – is de drone aan een opmars begonnen waarbij "custom", autonoom en modulair de toverwoorden zijn. De markt wordt goeddeels gedomineerd door Aziatische fabrikanten: de wetgeving is daar soepeler. Het aantal mogelijke toepassingen en vormgevingen is eindeloos.

Star Wars Drone

www.propelsw.com

Zakdrone

Drone Mavic van DJI - opgevouwen past hij in je broekzak

  

Paasdrone

Deze drone in de vorm van een ei van Fabergé opent en sluit zich om op te stijgen en te landen.

www.powervision.me

Donutdrone

Deze torusvormige minidrone past in de palm van je hand. Hij wordt met de smartphone bediend en kan binnenshuis vliegen.

http://cleodrone.com 

Met of zonder camera, met of zonder sensor, industrieel of voor het grote publiek, recreatief of professioneel: de besturing van een drone is steeds minder aan omgevings- en weersbeperkingen gebonden. De intelligente elektronica aan boord wordt voortdurend uitgebreid en gecorrigeerd. Daardoor valt een drone vandaag heel intuïtief en natuurlijk te besturen. De drone keert automatisch terug naar zijn vertrekpunt. Hij beheert de vlucht en stabiliseert zichzelf. Uitgerust met een camera kan hij het beeld analyseren om zijn landingspiste terug te vinden in het geval dat het signaal wegvalt. De vliegtijd wordt langer, de autonomie neemt toe en via een airbag en parachute is ook voor de veiligheid gezorgd.

Volgens de specialisten ligt de toekomst van de drone zowel in speel- als professionele toepassingen en zullen drones binnenkort voor iedereen betaalbaar zijn.

De vliegende wonderen worden gebruikt binnen logistieke toepassingen, voor verkenning, cartografie, landbouw, structuuranalyse en militaire en politietoepassingen.

Van de toekomstige toepassingen is ¾ nog onbekend, maar een ding staat vast: de wetten en normen zullen snel moeten aangepast aan deze nieuwe speler in het luchtruim. Gebeurt dat niet, dan dreigt wanorde te ontstaan - en verwarring over wat mag en wat niet mag, en wat gevaarlijk of zelfs suïcidaal is.