CES 2016 - Welkom in de toekomst!

Het bezoek aan de vakbeurs CES (Consumer Electronic Show) 2016 in Las Vegas bevestigt het beeld van het Masterplan van Sirris, namelijk over verbonden producten.

Met meer dan 3.000 exposanten en meer dan 170.000 bezoekers is de CES in Las Vegas de eerste en grootste vakbeurs gewijd aan elektronica voor het grote publiek. Met een voorsprong van meerdere stappen op de markt is dit de gelegenheid bij uitstek voor veel industriëlen om zich de producten van de toekomst en de markttrends eigen te maken.

Dit jaar bevestigen de predominantie van de innoverende start-ups en de technologieën gekoppeld aan het internet der dingen de visie van de programma's die wij ontwikkelden in het kader van het Masterplan van Sirris en van Agoria.

De producten van de toekomst zijn onderling verbonden, slim en duurzaam

Op het gebied van fitness, sport en biotechnologie stellen talrijke bedrijven en start-ups hun sensoren voor die de minste inspanningen kunnen meten zowel bij beweging als in rust. Zo ontwikkelt de firma BewellConnect bijvoorbeeld onderling verbonden sensoren voor bloeddrukmeting, elektroden voor elektrocardiogrammen, glucosesensoren en thermometers. De informatie wordt op een beveiligde manier onderling verbonden en vergeleken met het dossier van de patiënt. Een sterk algoritme zal vervolgens de bekomen informatie met elkaar in verband brengen en preventief een geneesheer oproepen wanneer er karakteristieke symptomen vastgesteld zijn.

Op de markt van de huishoudtoestellen bieden alle grote fabrikanten hun koelkasten, vriezers, was- en droogautomaten verbonden aan. Zo stelt Samsung een verbonden koelkast voor met een scherm van 21,5".

Met deze koelkast kan men TV kijken, automatisch producten bestellen die ontbreken, zijn agenda beheren, recepten voorbereiden in functie van de ingrediënten die in de koelkast steken. Het slimme scherm springt pas aan wanneer er mensen aanwezig zijn in de keuken. Bovendien laat het ook toe de staat van versheid van de producten na te gaan.

In de wagenindustrie komen alle constructeurs de vooruitgang melden van hun R&D werk inzake de autonome verbonden wagen. De technologie is klaar. De LIDAR-radars zijn geminiaturiseerd. De camera's zijn krachtiger dan voorheen en de algoritmische behandelingsplatformen sneller dan ooit. Het enige obstakel om dit voertuig zonder chauffeur in het verkeer te brengen is zuiver juridisch. 

De ontwikkeling van draagbare onderling verbonden elementen gaat nog steeds verder. Van brillen tot armbanden en uurwerken: alle voorwerpen en hulpmiddelen uit ons dagelijks leven worden slim.   

De opkomst van drones in alle vormen en groottes voor allerlei toepassingen getuigt van een sector in volle expansie. De makers rivaliseren in vindingrijkheid om de toestellen kleiner te maken, de massa ervan te verminderen en de prestaties steeds verder te laten toenemen.

CES 2016 was ook het symbool van beschikbaarheid voor het grote publiek van de technologie van de virtuele realiteit. Een tiental brillenfabrikanten stelde er speciale headsets en software voor. De toepassingen zijn velerlei en gevarieerd: van spel tot industriële toepassing: de virtuele realiteit (VR) belooft in 2016 de volgende stap in de evolutie van de visuele interface te worden.

De sector van de domotica bevestigt rijp te zijn voor de markt. Van de verbonden schakelaar over de airco tot het slimme slot: … al het meubilair in het huis zal onderling verbonden zijn. De droom van een slim huis, dat financieel haalbaar is voor iedereen, is werkelijkheid geworden. De standaarden (normen) zijn in de maak, de producten beter betaalbaar en het aanbod groeit met de dag.

De eerste thuisrobotten doen stilaan hun intrede en het samenwerkingsconcept is verveelvoudigd dankzij de steeds beter presterende meet- en besturingsystemen met afstandbediening.

De persoonlijke 3D-printer wordt steeds meer ieders comfort: kleiner, eenvoudiger in gebruik, goedkoper: hij is een extra hulpmiddel dat men aan de persoonlijke informatica-installatie kan toevoegen.

In de televisiesector is er de opkomst van de OLED-technologie, die in staat is om een glasplaat van 5 mm te veranderen in een tv-scherm, ultrahoge definitie en de gebogen breedbeeldschermen (88"). Groter, meer gebogen, krachtiger en verfijnder schijnen de sleutelwoorden te zijn in de markt.

 

De smartphone dringt zich steeds verder op als de centrale interface van een onderling verbonden levensstijl. Van gezondheid tot werk, via ontspanning of wellness: de telefoon is het centrale punt van een onderling verbonden leven en zal dit zijn in de komende jaren!

Welkom in de toekomst!