Wie een disruptieve business wil beginnen door producten als (schaalbare) diensten aan te bieden, maakt best eerst enkele overwegingen en past zijn aanpak aan. De manier waarop startups te werk gaan, is hierbij een aangewezen leidraad.

De inzichten verkregen uit de data afkomstig van slimme producten/machines kunnen een circulaire bedrijfsstrategie ondersteunen. Waar dit nu vaak nog voorbehouden is voor dure apparatuur, wordt komt het alsmaar meer binnen bereik voor een breed scala aan producten. Hierbij onze tips om zelf aan de slag te gaan, op basis van de ervaringen die onze bedrijven deelden in het kader van Circular Economy Connect & Circular Bytes.

Tot aan Circular Economy Day Belgium op 21 november delen wij met u de sleutelinzichten uit Circular Economy Connect, het lerend netwerk opgestart door Sirris en Agoria. Dit in de vorm van een aantal ‘long reads’, elk geïllustreerd met sprekende Belgische cases.

Digitale bedrijven gebruiken een aantal businessmodellen, zoals het marketplace-model of het advertentiemodel. In een bijeenkomst op 7 mei bekijken we waarom het subscriptiemodel één van de meest gebruikte modellen is. U leert wat dit model inhoudt en hoe het zich verhoudt tot de andere gangbare modellen.

Een aantal metrieken vormen de ruggengraat van het financiële model van een digitale business. Deze monitoren de efficiëntie en de impact van verbeteracties bij het streven naar een schaalbare en klantgerichte dienst. Op 19 april gaan we hier dieper op in tijdens de editie van de Agoria Academy 'How to build a Digital Business'.

Een goed businessplan opstellen is één ding, het ook goed uitvoeren iets anders. Hoe begint u eraan? Elk geval is anders en er duiken voor elk project heel wat onzekerheden op. Daarom gaan we op 14 mei in Mechelen opnieuw van start met een nieuwe reeks binnen het Startathlon-programma.

Ongetwijfeld zal uw bedrijf de komende jaren veel meer doen met circulaire economie. Waarom? Het laat u toe milieubewust te ondernemen, helpt u uw financiële slagkracht te vergroten en innovatie te stimuleren. Slim omgaan met afval is maar een klein deel van het verhaal. Circulair wordt u helemaal door businessmodellen en logistieke systemen te herdenken en door producten te herontwerpen. Sirris en Agoria organiseren een bootcamp om u op weg te helpen!

Begin november startte de derde begeleidingsgroep, bestaande uit tien scale-ups, aan Scaleup.vlaanderen, een begeleidingstraject voor innovatieve digitale bedrijven met een bewezen bedrijfsmodel, die aan de vooravond staan van een groeiversnelling.

In de industrie wordt de uitdaging van digitalisatie vaak bediscussieerd, maar er ontbreekt een concrete en vooral ook systematische aanpak. Daarom is het 3IF-project sinds juni 2017 gestart met de eerste, productonafhankelijke en diepgaande Industrie 4.0-training in Vlaanderen. Deelname is open, al richt de training zich voornamelijk op de kmo, met specifieke voorbeelden, praktijkcases en opdrachten.

Centexbel en Vlerick Management School organiseren in het kader van het project 'Valerie - Customer Value to Business Value', waarin ook Sirris betrokken is, een combinatie van workshops en individuele coachingsessies. De opleiding is opgebouwd rond waardedetectie, -creatie en -captatie.