BruBotics zet in op multidisciplinair robotonderzoek

Tien jaar geleden zag u ze alleen in films, vandaag worden menselijke robots stilaan realiteit. Ze kunnen ons helpen in het dagelijkse leven, maar bijvoorbeeld ook als motivator bij neurologische revalidatie. Kortom, hun potentieel is enorm. Het nagelnieuwe Brussels Human Robotics Research Center (BruBotics) van de VUB zoekt uit ‘how deep the rabbit hole goes’.

In dit pas opgerichte onderzoekscentrum gaan VUB-wetenschappers na hoe menselijke robotica ons het leven makkelijker kan maken, zowel privé als professioneel. Denk maar aan bionische prothesen, robots die producten assembleren of extra handen in de zorg.

Unieke aanpak in België

Bij BruBotics werken meer dan 70 wetenschappers samen, uit 8 verschillende VUB-onderzoeksgroepen. Dat maakt het onderzoekscentrum uniek in ons land. Nergens anders wordt menselijke robotica op zo’n grote schaal en vanuit zoveel disciplines onderzocht.

Zo ontwikkelt de ene werkgroep technologie die interactie tussen mens en robot mogelijk maakt. Een andere brengt dan weer de noden van ouderen in kaart en onderzoekt hoe robots hun levenskwaliteit kunnen vergroten. Weer een andere ploeg zoekt oplossingen om robots intelligent te maken. En dat zijn maar enkele voorbeelden.

Op naar de Europese top

BruBotics koestert grootse ambities. Het centrum wil een toonaangevende Europese speler worden in het onderzoek naar menselijke robotica, en daarbij bruggen slaan tussen de academische wereld, de industrie en de samenleving. Voor de ontwikkeling van sociale robots wordt bijvoorbeeld al intensief samengewerkt met zorgprofessionals.

Kom het zelf ontdekken!

Benieuwd hoe menselijke robots ons leven en de maatschappij zullen veranderen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en industrie? Kom dan op 27 april zeker naar het lanceringsevent in Brussel.

De wetenschappers van BruBotics en enkele boeiende sprekers nemen u mee in de wonderlijke roboticawereld. Bovendien ontdekt u er enkele interessante projecten van het kersverse onderzoekscentrum. Een niet te missen blik op de robot(r)evolutie!

Ontdek het volledige programma en schrijf u meteen in: http://www.vub.ac.be/en/events/2016/brubotics-launch


Tags: