BMT Aerospace investeert in additive manufacturing

BMT Aerospace en AET hebben een nieuwe joint venture opgericht, AMT-Titastar, om op de markt van lucht- en ruimtevaart nieuwe producten en diensten aan te bieden. AMT-Titastar maakt gebruik van de knowhow van de BMT-groep rond de productie van hoogkwalitatieve onderdelen in hardmetaal en combineert deze met de door AET nieuwe ontwikkelde producten waarin de voordelen van 3D-printen van titanium werden aangewend. 

De combinatie van BMT Aerospace, fabrikant van precisietandwielen, -transmissies en -actuatoren voor de lucht- en ruimtevaart, en AET laat toe innovatieve producten - een familie van geavanceerde, slimme boormachines - en een veelbelovende technologie - 3D-printen van titanium met electron beam melting (EBM) van ARCAM - naar de markt van de lucht- en ruimtevaart te brengen.

Slimme boormachines

De familie boormachines werd ontworpen en geoptimaliseerd om complexe lagen van materialen voor de lucht- en ruimtevaart te doorboren. Door gebruik te maken van 3D-printen van titanium hebben de Smart Drilling Units (gepatenteerd) de beste sterkte-gewicht-verhouding. Bovendien zijn ze door het lage vermogen en de speciale NC-sturing krachtig, compact en veilig. Dankzij real-time monitoring is traceerbaarheid en proceskwaliteit gegarandeerd. De Smart Drilling Unit is in staat de snelheid aan te passen en te optimaliseren aan elk individueel materiaal in gelijk welke opeenstapeling van materialen. 

De nieuwe boormachines kennen verschillende voordelen, waaronder: de productiecycli zijn tot 70 procent korter tegenover de huidig beschikbare boormachines, onderhoudskosten liggen tot 80 procent lager, er is tot 20 procent minder verbruik van materiaal en de werkomstandigheden zijn beter. 

Additive manufacturing met titanium

De structuur van de Smart Drilling Unit is grotendeels vervaardigd via 3D-printen van titanium. De specialisatie van het nieuwe AMT-Titastar wordt dan ook het 3D-printen van metaal, in het bijzonder met de EBM-technologie, wat vandaag de meest productieve is. Het bedrijf heeft al geïnvesteerd in een eerste EBM-machine, die wellicht door meerdere printers zal gevolgd worden, wanneer de productie groeit. Door zich ontwerp voor 3D-printen, productiemogelijkheden, én finishing en coating (met dank aan BMT Aerospace) eigen te maken, verkent AMT Titastar de productie van kwalitatieve titanium onderdelen voor lucht- en ruimtevaart als individuele stukken of via BMT Aerospace als een deel van een grotere subassemblage. Deze unieke situatie laat het nieuwe bedrijf toe zeer efficiënte boormachines en kwalitatief hoogstaande titanium onderdelen voor lucht- en ruimtevaart op de markt te brengen aan een betaalbare prijs. 

AET kon rekenen op begeleiding van Sirris, al van bij de ontwikkeling van de componenten voor de boormachines met 3D-printen tot en met het zoeken naar (investerings)partners. Zo kwam AET met de hulp van Sirris bij BMT Aerospace. Vandaag is AMT Titastar een feit.