Biobakkerij De Trog, Ontex en Van Hoecke NV, Factories of the Future uit diverse sectoren

Sinds 4 februari telt België zeven fabrieken van de toekomst meer: Biobakkerij De Trog, E.D.&A., JTEKT Torsen Europe, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity en Van Hoecke NV werden voor hun inspanningen beloond met dit label. Deze bedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in state-of-the-art productietechnologie, digitalisering, sociale innovatie en ecologie dat ze vandaag tot de top behoren. We zetten deze opmerkelijke ondernemingen een voor een in de kijker.

Maar liefst zeven bedrijven hebben na een assessmentproces de status van ‘Fabriek van de Toekomst‘ bereikt. Opvallend deze editie was dat de winnaars, behalve uit de klassieke technologische sectoren, uit de meest uiteenlopende branches kwamen: voeding, hout en hygiëne. De drie die we u hier voorstellen hebben overigens dezelfde kenmerken: allen zijn het dynamische, innovatieve ondernemingen die het uitzonderlijk goed doen in deze economisch uitdagende tijden.

Biobakkerij De Trog

Biobakkerij De Trog uit Ieper, dat ooit op een zolder in Brugge begon, kende de laatste jaren dan ook een stevige opmars, met een jaarlijkse groei van meer dan 25 procent. In nauwe samenwerking met lokale leveranciers produceert het dagvers ambachtelijk brood van de hoogste kwaliteit voor retail, foodservice en een uitgebreid netwerk van zelfstandige bio-detailhandel. Het combineert hierbij grootschaligheid, productflexibiliteit (300 productreferenties!) en korte time to market van nieuwe producten.

Lees meer over de transformaties bij Biobakkerij De Trog op de website van Made Different!

Ontex

Het in Eeklo gevestigde Ontex weet als vooruitstrevend productiebedrijf vlot in te spelen op wijzigende marktomstandigheden en wil ook in de toekomst een belangrijke rol vervullen in een wereldwijd productienetwerk.

Het bedrijf groeide op 40 jaar uit van matrascoverproducent tot wereldspeler in de productie van babyluiers, maandverbanden en incontinentieoplossingen. Op 23 hoogtechnologische lijnen worden er dagelijks miljoenen producten vervaardigd. Met meer dan 500 medewerkers is het één van de grootste werkgevers in zijn regio. De strategie? Een R&D gericht op een unieke productmix, ondersteund door proces- en productontwikkeling. Er werd de afgelopen jaren geïnvesteerd in geavanceerde productietechnologie, digitalisering, ecologie en sociale innovatie.

Lees het volledige verhaal van Ontex op de website van Made Different!

Van Hoecke NV

De familiale kmo Van Hoecke in Sint-Niklaas groeide als verdeler van meubelbeslag voor de lokale markt uit tot producent van houten lades op maat en internationale speler. In distributie was een marktaandeel van 80 procent bereikt en diversificatie in producten drong zich op. Hiervoor keek Van Hoecke naar de klanten en hun uitdagingen, om zo de complexiteit en variatie in hun productieactiviteiten sneller en efficiënter uit te voeren.

Lees het succesverhaal van Van Hoecke op de website van Made Different!

In het kader van Made Different begeleiden Sirris en Agoria momenteel nog meer dan 200 andere bedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst. Deze bedrijven hebben momenteel één of meerdere transformaties lopen. Deze bedrijven zijn actief  in een brede waaier van sectoren: technologische industrie, voeding, textiel, papier, farmaceutica, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw, … Het gaat zowel om kmo’s (66 procent) als grote ondernemingen (34 procent), verspreid over alle Vlaamse provincies. Sirris en Agoria schatten dat er tegen 2018 ongeveer 50 bedrijven het label ‘Factory of the future’ zullen verwerven. Tijdens deze termijn willen ze bovendien 500 bedrijven bereiken en begeleiden bij het realiseren van een of meerdere transformaties (terwijl de 50 Factories of the Future in alle zeven transformaties excelleren).