Aquarium van Zoo Antwerpen gerenoveerd met composieten

Omwille van hun interessante materiaaleigenschappen kunnen glasvezelversterkte kunststoffen ingezet worden voor de meest veeleisende toepassingen. Zo maakte de Antwerpse Zoo veelvuldig gebruik van dit materiaal voor profielen en roosters bij de renovatie van zijn aquarium.

Bij glasvezelversterkte kunststoffen (GVK) - composietmaterialen opgebouwd uit glasvezels en hars - zorgen de (glas)vezels voor de sterkte van het materiaal, terwijl het hars de chemische resistentie biedt. Het resultaat is bovendien licht van gewicht. Dit alles maakt het materiaal geschikt voor allerlei veeleisende toepassingen, zoals in zout water.

Het aquarium in de Zoo van Antwerpen is meer dan honderd jaar oud, waarmee het één van de oudste van Europa is. Het is al enkele malen gerenoveerd en was ook recent weer aan vernieuwing toe. De renovatiewerken namen zo'n drie jaar in beslag. Glasvezelversterkte kunststoffen leveren een belangrijke bijdrage in dit omvangrijke project.

Koraalrif

Het nieuwe, grote bassin achteraan in het gebouw werd het sluitstuk van het renovatieproject en moest dé grote blikvanger en publiekstrekker worden van het aquarium. Het bassin is 12 m breed, 6 m diep en 4,5 m hoog. Om de natuurlijke biotoop van de vissen zo goed mogelijk na te bootsen, werd aanvankelijk gedacht om een koraalrif te creëren op maanrotsblokken. Maar omwille van het totale gewicht van de blokken, ca. 35.000 kg, moest er gezocht worden naar een alternatief. Glasvezelversterkte kunststoffen boden de oplossing.

Er werd geopteerd om een terrasstructuur te maken uit kunststof, met daarop glasvezelversterkte kunststof roosters waarop de maanrotsblokken gemonteerd konden worden. Hierdoor kon het totale gewicht aan maanrotsblokken gereduceerd worden tot 10.000 kg. Een tweede belangrijk argument om voor glasvezelversterkte kunststofconstructies te kiezen was dat het bassin gevuld moest worden met zout water. Hierdoor was het gebruik van metalen onderdelen niet mogelijk. Glasvezelversterkte kunststof constructies waren daarentegen ook hier wel een geschikte oplossing. Een volledige GVK-structuur werd verankerd via kunststof ankers en bouten. De roosters werden met nylon touw aan de draagstructuur bevestigd.

Ook in het voor bezoekers niet zichtbare gedeelte van het aquarium werd om dezelfde redenen een beroep gedaan op glasvezelversterkte kunststoffen. De overkappingen van alle bassins in het vissengebouw zijn uitgevoerd in GVK.

In april 2015 opende het gerenoveerde aquarium van de Antwerpse Zoo zijn deuren.

Foto's: Vink en Zoo Antwerpen

Tags: