Amorfe en hoogentropische metalen

Amorfe en hoogentropische metaallegeringen zijn relatief onbekend, maar vertonen bijzonder interessante mechanische en corrosiebestendige eigenschappen. Een stand van zaken met betrekking tot hun kenmerken, met een voorbeeld van een toepassing (een strain wave gear, of tandwieloverbrenging met grote overbrengingsverhouding).

Hoogentropische metalen behoren tot de materialen met veelbelovende eigenschappen. Een aantal wetenschappelijke artikelen namen onlangs de concepten en eigenschappen van die legeringen onder de loep. Daaruit blijkt dat ze voor een reeks toepassingen veelbelovend zijn in termen van structuur en magnetische eigenschappen, en dat ze een hogere corrosieweerstand vertonen dan klassieke legeringen. 

Die legeringen worden verkregen door:

  • Een 'cocktail’-effect: er zijn talrijke chemische elementen aanwezig.
  • Een snelle afkoeling.
  • Een belangrijke vervorming van het kristallijn netwerk dankzij de legeringselementen met een sterk verschillende atoomradius.

Daaruit resulteert een wanordelijke (en dus hoogentropische) microstructuur. Verschillende componenten leiden tot verschillende mechanische eigenschappen.

De hoogentropische legeringen kunnen een schikking over een lange afstand vertonen en de elementen waaruit ze zijn samengesteld, zijn in gelijkaardige verhoudingen aanwezig. Het is niet mogelijk om ze op basis van een hoofdelement te klasseren. De legeringen die glasmetalen worden genoemd, zijn voor hun part totaal amorf; ze vormen een sub-geheel van de hoogentropische metalen [1]. Ze worden gekenmerkt door een hoofdelement : Fe-basis, Cu-basis, Ti-basis, Zr-basis, Mg-basis,… 

Lees meer op Techniline.