AM en de bouw

3D-printing van gebouwen stuit op verzekeringsproblemen. Er wordt evenwel verder onderzoek gevoerd naar bijvoorbeeld extrusie zonder portiek van een snelhardende betonmix of naar het biomimetisch ontwerp van structuren. Ook de ondernemingen zetten stappen in die richting, met onder meer drie projecten van eengezinswoningen op basis van verschillende technieken. 

3D-printing van gebouwen en verzekeringsproblemen

3D-printing is een disruptieve technologie op het vlak van de bouw, zoveel is zeker. Heel wat ondernemingen zijn reeds in staat om in enkele uren tijd aan een lage kostprijs en op een weinig arbeidsintensieve manier gebouwen neer te poten.

Voor de verdere ontwikkeling van deze tendens stuiten ze evenwel op verzekeringsproblemen. De techniek is dermate nieuw dat een geprint gebouw niet kan worden verzekerd en niet in een openbare ruimte kan worden ingezet. Zoals de wetgeving er vandaag uitziet, zullen de particulieren dus niet door een dergelijke bouw worden aangetrokken, hoe interessant hij ook mag zijn. En van een openbare investering kan geen sprake zijn.

Lees meer op Techniline.