Altas Copco herontwerpt producten voor additive manufacturing

Om additive manufacturing (AM) succesvol toe te passen is het cruciaal de nodige kennis over de verschillende technologieën in huis te hebben. Atlas Copco is een van de voorlopers van het gebruik van AM om hun producten te vervaardigen. Omdat de integratie van AM in productie meer omvat dan de technologie alleen, en dat ook het (her)ontwerp van producten van belang is, volgden de ontwerpers van het bedrijf de masterclass 'Design for Additive Manufacturing' van Sirris.

Atlas Copco Airpower is ’s werelds meest gespecialiseerde kenniscentrum rond persluchttechnologie en het internationale hoofdkwartier van de compressorentak binnen de Atlas Copco Groep. Men ontwikkelt en produceert er olievrije en oliegeïnjecteerde compressoren, mobiele luchtcompressoren, turbocompressoren en -expanders, elektriciteitsgeneratoren, uitrustingen voor luchtbehandeling en luchtbeheerssystemen. Daarnaast biedt men wereldwijd industriële oplossingen en service op verhuurbasis aan. Atlas Copco Airpower maakt deel uit van Atlas Copco, een vooraanstaande leverancier van oplossingen op het vlak van industriële productiviteit. 

Sofie Deprez, Team Leader Labo Materials bij de afdeling luchtcompressoren in Wilrijk, wilde additive manufacturing als relatief nieuwe technologie preciezer naar waarde kunnen schatten en de mogelijkheden ervan beter leren kennen, meer bepaald op het vlak van ontwerp. Daarom ging ze actief op zoek naar gerichte informatie over wanneer en waar AM met succes in te zetten. De masterclass 'Design for Additive Manufacturing' van Sirris, voor en door ontwerpers en op maat van toepassingen bij Atlas Copco, bleek het passende antwoord.

Informatie op maat van toepassingen

Tijdens de masterclass werden de verschillende technieken belicht, praktische ontwerpregels en tools aangereikt en het volledige ontwerpproces doorlopen, waarbij bij elke stap gekeken werd welke kennis nodig is om AM met succes te implementeren. De aanwezigen konden eigen cases aanbrengen die dan tijdens de masterclass herontworpen werden voor productie met AM.

Sofie Deprez: "Een ontwerp aangepast aan AM kent enkele belangrijke voordelen voor product en proces. Niet alleen kan je er de logistieke keten mee optimaliseren, de technologie maakt het mogelijk functionaliteiten in het productontwerp te integreren, het gewicht te reduceren en zo voortdurend tot nieuwe, innovatieve producten te komen."

Eye-opener

Sofie Deprez had vooraf al heel wat informatie ingewonnen en overwoog eerst een interne opleiding, maar opteerde voor de masterclass door een specialist ter zake van buiten het bedrijf: "Vooral de ervaring die we uit de industriële cases konden halen, werd als positief bevonden. We kregen zo de mogelijkheid een nieuwe manier van denken te leren kennen. Dit was echt een eye-opener voor onze ontwerpers."

Na de masterclass kon de ontwerpafdeling verder werken aan de succesvolle cases en op zoek gaan naar nieuwe opportuniteiten. Bij de overschakeling naar een andere manier van werken zijn bewustmaking en communicatie sleutelelementen, maar dankzij wat men tijdens de masterclass kon opsteken, zal het initiatief voortaan ook van de mensen zelf komen.

Nieuwsgierig naar wat een omschakeling naar additive manufacturing voor uw product of proces kan betekenen?

Op 19 en 20 mei, en 11 juni 2015 organiseert Sirris opnieuw de masterclass 'Design for Additive Manufacturing', waarin u de kennis en inzichten kunt verwerven, nodig om componenten specifiek voor AM te ontwerpen. Zo kunt ook u ten volle de voordelen ervan benutten. Meer weten over de opzet van deze masterclass? U vindt het hier!

Bekijk ook even de teaser van deze masterclass.

Alle praktische informatie en de mogelijkheid tot inschrijven staan in onze agenda!