Additive manufacturing toepassen in uw productieapparaat: een onmisbare tussenstap

Bij steeds meer bedrijven zijn de voordelen van additive manufacturing (AM) inmiddels bekend. De eerste stappen worden genomen, maar een businessmodel waarbij AM ook innovatie stuurt, is vaak nog toekomstmuziek. Een goede tussenstap is de technologie alvast te integreren in het productieapparaat. 

Beperkt tot prototypes 

Vandaag wordt AM al breed toegepast in de ontwikkeling van prototypes. De technologie laat bedrijven immers toe om heel wat kennis te vergaren in een ontwikkelingsfase die weinig risico’s inhoudt. De ultieme droom voor deze bedrijven is uiteindelijk deze eindproducten 3D te printen. Dat blijft voor veel bedrijven een grote sprong: onvoldoende knowhow of te grote investeringsrisico’s vormen barrières. 

Toepassen in het productieapparaat 

Een goede tussenstap is om de AM-technologie in het productieapparaat toe te passen. Binnen de eigen bedrijfsmuren kunt u namelijk ervaring opdoen met de techniek door eerst onderdelen van de productiemachines - of hulpmiddelen in productie - 3D te printen. Op die manier houdt u de risico’s en investeringen beperkt, maar leert u wel al de technologie breder en optimaal inzetten, zonder meteen te investeren in 3D-printers als productiemachines. 

Integratie in het productieapparaat 

Daarnaast wordt ook ingezet op de droom om eindproducten effectief 3D te printen. Hiervoor zullen 3D-printers effectief onderdeel uitmaken van het productieapparaat zelf en worden zij gecombineerd met andere productietechnologieën. Om 3D-printing optimaal te integreren met de rest van de productie is echter nog onderzoek en ontwikkeling nodig. Dat is wel de aanpak waar de industrie naar evolueert om effectief tot productie te komen met 3D-printing. 

Dat die aanpak aan populariteit wint, bewijst ook Gartner’s recente ‘Hype Cycle’ voor de opkomende technologieën: in 2014 en 2015 vonden meer AM-toepassingen plaats in de context van productie dan op het vlak van productontwikkeling. Ook Sirris ziet die trend weerspiegeld en krijgt vaker vragen over thema’s als industriële 3D-printing, 3D-printing en de supply chain, of bescherming van intellectuele eigendommen en 3D-printing. 

Gartner’s ‘Hype Cycle’ illustreert de stijgende AM-toepassingen binnen productie

Naar een innovatief en efficiënt businessmodel

Na een duurzame integratie van AM in uw productie, hebt u de nodige kennis en ervaring opgebouwd. De supply chain is korter, u kunt kostenefficiënter kleine reeksen maken en uw voorraad wordt kleiner. Maar die voordelen op zich maken uw producten nog niet beter, sterker of performanter. 

Om maximale groei en innovatie waar te maken, dient u vervolgens de mogelijkheden van AM in uw productontwikkeling in kaart te brengen. Enkel door AM op deze twee assen – productie en productontwikkeling – te verankeren, kunt u evolueren naar een businessmodel waarbij u alle voordelen van AM plukt. Anders verwoord: AM-productie gecombineerd met nieuwe producten is een opstap naar de ontwikkeling van innovatieve businessmodellen met een grote meerwaardecreatie. En precies in dat groeiproces biedt Sirris volop ondersteuning. 

Laat u bijstaan 

Meer dan 20 Sirris-experts met jarenlange ervaring en uitgebreide knowhow staan klaar om u op weg te helpen. Neem contact op met ons.

In ons jaarverslag 2015 ontdekt u hoe Belgische bedrijven samen met Sirris AM doorheen hun processen integreerden.