Additive manufacturing in de bouwsector

Een omvangrijk project in Vlaanderen om 3D-printing in de bouw te evalueren. Een huis dat volledig is gebouwd met 3D-printing en robots in Zwitserland en een kleine woonruimte die klassieke en nieuwe technieken combineert in Denemarken.

De flexibiliteit van het 3D-printen in termen van ontwerp, het goed gebruik van materialen en de snelheid van bouwen brengen steeds meer bouwondernemingen wereldwijd in verleiding. In het bijzonder de openbare gebouwen zijn een sector waar men de technologie steeds vaker gaat toepassen.

Een omvangrijk project in Vlaanderen

3D-printing in de bouw kent wereldwijd een snelle ontwikkeling. Een project met de naam C3PO (Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen) is van start gegaan in de provincie Antwerpen. Het kreeg een budget toegewezen van € 1,6 miljoen, deels aangebracht door Europese Feder-fondsen, te investeren in Westerlo om de mogelijkheden voor de sector proefondervindelijk te testen.

Er zijn acht partners uit de wetenschappelijke wereld en ondernemingen, namelijk Universiteit Gent, Thomas More Hogeschool, Van Roey, Beneens, Trias Architecten, ETIB nv/CONCRETE HOUSE en ViCre die elk hun bijdrage leveren onder de leiding van Kamp C, het Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen. Het project wordt gespreid over 3 jaar.

Lees meer op Techniline.