Mahdi Tabassian

De additive manufacturing (AM) technologie mag de laatste decennia al een aanzienlijke evolutie hebben doorgemaakt, toch behelst het volledige end-to-end-proces nog vele complexe stappen en vereist het vandaag op cruciale punten nog steeds een manuele input van een ingenieur. Sirris werkt samen met Materialise en Cr3do om een AM-kennisbank te creëren die van pas kan komen bij alle belangrijke AM-stappen.

Denis Vandormael

Het Internet of Things is volop bezig de wereld te veroveren. Hoewel het in sommige domeinen al goed is ingeburgerd, is het nog in opmars in andere gebieden, zoals de medische sector en de patiëntenzorg. Voor de nieuwe toekomstige toepassingen hebben we mogelijk andere integratietechnieken nodig. Ontdek '3D-PID' van Sirris, een bijzonder flexibele en maatwerkgerichte op 3D-printtechnieken gebaseerde benadering. Ontdek hier de vier stappen van deze benadering en de bijbehorende voordelen!

Peter ten Haaf
Samuel Milton

Er bestaan tal van werkmethoden en rekenmodellen die kunnen ondersteunen bij het samenstellen van een optimaal verspaningsproces. Echter, veel rekenmodellen zijn in onbruik geraakt of worden slechts ten dele ingezet. Daar brengen we nu verandering in dankzij de lancering van ons nieuwe platform 'modelgebaseerd bewerken', waarop vertrouwde en innovatieve oplossingen worden aangeboden in een praktijkgericht formaat. U leert het kennen op 22 april tijdens ons webinar.

Olivier Rigo

Het project AMable biedt ondersteuning voor 'ontwerpen voor additive manufacturing' en voor de ontwikkeling van de AM-keten. De AMable Industrial Technology Talk op 8 april is een online evenement, gericht op additive manufacturing voor lichtgewicht luchtvaartuigen. 

Carl Emmerechts

Bij de fabricage van elektronische componenten worden printtechnologieën steeds meer een innovatieve methode om een breed gamma apparaten te produceren, waaronder verlichting, medische apparatuur, batterijen, zonnecellen, sensoren, RFID-antennes,… In vergelijking met de klassieke technologieën op basis van fotolithografie en subtractieve technieken die heel verspillend zijn, waaronder etsen, en het gebruik van giftige chemicaliën en gevaarlijke materialen, zijn deze nieuwe technologieën volledig additief.

Olivier Rigo

In 2021 eindigde het project Polyvalve, dat zich richtte op het uitvoeren van medisch onderzoek naar kunsthartkleppen, om op maat gemaakte hartklepprotheses met een lange levensduur in biomedisch polyurethaan te ontwikkelen en produceren. Dit door gebruik te maken van innovatieve technologieën.

Thomas Kairet

3D-printen van zuiver koper met behulp van poederbedsystemen is de laatste jaren het voorwerp geweest van enkele onderzoeken. De meest gebruikte laser in AM-machines heeft een golflengte die slecht geabsorbeerd wordt door zuiver koper. Dit leidt tot een overmatige reflectie van de energie op het optische systeem en een slechte kwaliteit van het materiaal.

Guido Heunen

België is een van de pioniers op het vlak van additive manufacturing (of 3D-printing) en beschikt over een ecosysteem dat al sterk ontwikkeld is; ideaal dus voor experimenten op dit gebied. Alle voorwaarden zijn biigevolg aanwezig om optimaal voordeel te halen uit deze technologieën. Hoe? Soms volstaat gewoon een duwtje de rug.

Julien Magnien

Men vindt vandaag maar moeilijk een AM-machine die metalen werkstukken produceert tegen een relatief lage kostprijs, wat de technologie ontoegankelijk maakt voor vele kleinere bedrijven. Op 14 december organiseren de partners van het FabricAr3v-project een conferentie- & netwerkingdag rond low cost 3D-metaalprintingtechnologieën.

Bas Rottier
Thomas Kairet
Olivier Rigo