6.400 m² ten dienste van de digitale transformatie van onze maakindustrie

Op 6 december legden Sirris en Flanders Make, in het bijzijn van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, de eerste steen van hun nieuwe kantoren en onderzoeksfaciliteiten in Leuven. Met deze ‘applicatie- en living-lab-omgeving’ zullen beide organisaties hun activiteiten versterken en verder uitbreiden. 

Vanaf september 2018 zullen bedrijven uit de maakindustrie en de technologische sector terecht kunnen op de nieuwe site, die maar liefst 6.400 m² zal beslaan, voor een nog betere ondersteuning voor hun onderzoeks- en innovatieprojecten.  

"Dit gebouw wordt als het ware de Leuvense poort voor de technologische industrie. Hier kunnen de bedrijven terecht voor al hun vragen rond innovatie, van diepgaand onderzoek tot en met advies en coaching bij implementatie", aldus René Branders, CEO van FIB Belgium en voorzitter van Sirris. 

Er zijn tal van uitdagingen en opportuniteiten voor onze bedrijven: de toenemende vraag naar producten op maat en kleine series, het gebruik van nieuwe, lichte materialen en de digitalisering van productieprocessen zijn er maar enkele van. Via onderzoek en kennisdeling ondersteunen Sirris en Flanders Make deze bedrijven, om hen zo aansluiting te laten vinden bij Industrie 4.0.  

Uitgebreide hightech infrastructuur

In de nieuwe gebouwen aan de ingang van het Wetenschapspark installeren beide organisaties hun huidige en toekomstige labo-infrastructuur voor innovatieondersteuning rond machine-automatisatie en digitale productiesystemen. Hiermee zullen ze co-creatie met bedrijven stimuleren. Onderzoeksresultaten kunnen er bovendien snel vertaald worden in concrete product- en procesinnovaties. De strategische locatie verzekert een laagdrempelige toegang om te experimenteren met technologie en samen te werken met andere bedrijven en kennisinstellingen.  

In het gebouw zullen de volgende labo’s gehuisvest worden:

 • Labo voor het testen van digitale en geautomatiseerde machines
  • monitoring en controle van machines op basis van ‘big data’
  • ontwikkeling en testen van innovatieve, high-power machine-aandrijftreinen
  • ontwikkeling en testen van geautomatiseerde en geëlektrificeerde off-highway voertuigen
 • Labo voor het testen van digitale en geautomatiseerde productiecellen - inclusief inspectie, nabewerking en kwaliteitsbewaking
  • voor slimme, materiaal-omvormende productietechnologieën
  • voor innovatieve, additieve productie
 • AppLab voor ontwerp en productie van composieten voor lichtgewichttoepassingen (SLC-Lab)
 • Testomgeving voor productie- en organisatiemanagement
 • Labo’s voor elektronica en de aanmaak van mechatronische prototypes en slimme producten
 • Een co-creatie/co-design omgeving die de samenwerking met en kennisoverdracht naar bedrijven moet ondersteunen 

Tegen 2025 zullen zo’n 200 onderzoekers en adviseurs op de nieuwe site aan het werk zijn.