3D-productie in de ruimte is klaar voor lancering

In 2014 werden de eerste voorwerpen in kunststof via 3D-printen vervaardigd in het International Space Station (ISS) dat rond de aarde draait. Dit jaar komt hier een vervolg op met de lancering van een tweede eenheid die 3D-printen met meerdere materialen mogelijk zal maken. De testen lopen...

Om aan boord te kunnen produceren werd een 3D-printer - een Zero G-Printer ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Made in Space - vanuit Cape Canaveral in Florida naar het ruimtestation gebracht. Sindsdien print hij voorwerpen in ABS-polymeer op het ISS, waaronder een ratelsleutel, gemaakt met een ontwerp dat als eerste opgeladen werd vanuit het controlecentrum op aarde, in plaats van uit een file gelanceerd door de printer.

Alles wat gemaakt is voor in de ruimte, werd tot nu toe op aarde gebouwd. Heel wat tijd, geld en energie zijn nodig om de eenvoudigste voorwerpen in de ruimte te lanceren voor onderzoek en ontwikkeling. De nieuwe mogelijkheid zal de manier fundamenteel veranderen waarop bevoorrading en ontwikkeling van ruimtemissies voortaan benaderd worden.

Lees meer op Techniline.