3D printing is een realiteit: ook voor jouw bedrijf?

Met 3D-printing kan je snel, materiaalzuinig en betaalbaar complexe en functionele onderdelen produceren. Door de continue verbetering van processen en materialen in de voorbije jaren evolueerden de toepassingen van 3D visualisatie, assemblage of tooling naar de directe aanmaak van kleine productseries en functioneel representatieve prototypes in kunststof of metaal.
De technologie kent nu al tal van innovatieve toepassingen en fungeert als hefboom voor een kostenefficiënte productie van kleine series. En we staan nog maar aan het begin!

We verwachten dat deze trend zich in de toekomst gaat verder zetten, wereldwijd, maar zeker in Vlaanderen met haar serviceaanbod van wereldklasse op het gebied van 3D-printing of additive manufacturing. Dit vereist wel inzicht bij de maakindustrie in het potentieel van deze technieken, maar ook in de ontwerpregels die ermee samen gaan.

Sirris en FLAM3D zijn als kennis-, onderzoeks- en service-instellingen én als voorlopers op het gebied van deze technologie uitstekend geplaatst om de kloof te overbruggen tussen het potentieel van additive manufacturing en de toepassingen ervan in functionele onderdelen uit kunststof of metaal in de maakindustrie.

Innovatiecentrum Limburg (ICL) organiseert samen met FLAM3D en Sirris een workshop. Deze vindt plaats op 19 april 2016 vanaf 18u. In deze workshop zullen in de technische inleiding de mogelijkheden van 3D-printing toegelicht worden op basis van concrete mogelijkheden. Aansluitend zullen pionierende ondernemingen komen getuigen over hun succesvolle toepassingen, waarna een aantal bedrijven komen pitchen over hun concepten. Een challenge wordt voorgesteld om nieuwe ideeën te capteren. De deelnemers aan deze challenge kunnen in functie van het potentieel van hun case een coaching traject aangeboden krijgen, waarin de expertise van de verschillende initiatiefnemers Flam3D, Sirris, en ICL gebundeld worden.

Zelf een idee? Doe mee aan de ideeënchallenge ter gelegenheid van dit event en win 1 dag begeleiding: http://www.flam3d.be/3d-ideeenchallenge