Linde De Vriese
Didier Garray

Met de vrijheid van 3D-printing konden heel wat technische vraagstukken worden opgelost dankzij het rechtstreeks fabriceren van hoogtechnologische werkstukken. Toch blijven nog enkele technische problemen onopgelost. Sirris wil hierin verandering brengen met zijn ontwikkelingen in additive manufacturing van thermoplasten.

Carl Emmerechts

Bij de fabricage van elektronische componenten worden printtechnologieën steeds meer een innovatieve methode om een breed gamma apparaten te produceren, waaronder verlichting, medische apparatuur, batterijen, zonnecellen, sensoren, RFID-antennes,… In vergelijking met de klassieke technologieën op basis van fotolithografie en subtractieve technieken die heel verspillend zijn, waaronder etsen, en het gebruik van giftige chemicaliën en gevaarlijke materialen, zijn deze nieuwe technologieën volledig additief.

Thomas Kairet

3D-printen van zuiver koper met behulp van poederbedsystemen is de laatste jaren het voorwerp geweest van enkele onderzoeken. De meest gebruikte laser in AM-machines heeft een golflengte die slecht geabsorbeerd wordt door zuiver koper. Dit leidt tot een overmatige reflectie van de energie op het optische systeem en een slechte kwaliteit van het materiaal.

Guido Heunen

België is een van de pioniers op het vlak van additive manufacturing (of 3D-printing) en beschikt over een ecosysteem dat al sterk ontwikkeld is; ideaal dus voor experimenten op dit gebied. Alle voorwaarden zijn biigevolg aanwezig om optimaal voordeel te halen uit deze technologieën. Hoe? Soms volstaat gewoon een duwtje de rug.

Linde De Vriese
Didier Garray

Als samenleving is onze passie voor duurzaamheid snel gegroeid. De sterke CO2-neutrale wetgevingsdoelstellingen beogen een verminderde impact op het milieu voor alle industrieën. Zo beogen we een reductie van 30 procent van de materialenvoetafdruk tegen 2030 in Vlaanderen, met een volledig circulaire economie in 2050. Dit zijn ambitieuze plannen, waar bedrijven hard aan meewerken. Kunnen composietmaterialen hierin een rol spelen?

Julien Magnien

Men vindt vandaag maar moeilijk een AM-machine die metalen werkstukken produceert tegen een relatief lage kostprijs, wat de technologie ontoegankelijk maakt voor vele kleinere bedrijven. Op 14 december organiseren de partners van het FabricAr3v-project een conferentie- & netwerkingdag rond low cost 3D-metaalprintingtechnologieën.

Olivier Gramaccia

Na een virtuele editie in 2020 zal MEDICA - de grootste vakbeurs ter wereld op het gebied van gezondheidszorg - dit jaar zowel live als digitaal worden georganiseerd. Sirris zal ook aanwezig zijn in Duitsland en daar de nieuwste projecten op het vlak van microfluïdica, microprinting en micromechanica voorstellen.

Peter ten Haaf

Elk jaar kent de Europese Commissie awards toe aan door de EU gefinancierde projecten die van excellentie en nieuwe benaderingen in regionale ontwikkeling getuigen. De deelnemende projecten worden onder de aandacht gebracht in de communicatieactiviteiten op Europees niveau, om andere regio's in Europa te inspireren. Sirris kondigt met trots aan dat haar EFRO-project 'Integratie van 3D-metaalprinten' een van de 25 finalisten is in de categorie SLIM Europa.

Bart Teerlinck

Het aanbod van metaal 3D-printen groeit sterk. Machines, materialen, software, design en afwerking… voor elke technologie zijn er specifieke mogelijkheden en uitdagingen. Bent u nog mee? Het nieuwe Lerend Netwerk 'Metal Additive Manufacturing' brengt u kennis en inzichten, gebracht door experts, peers en ervaringsdeskundigen. Neem vrijblijvend deel aan de online infosessie op 6 juli!

 

Thomas Kairet
Jeroen Tacq

In het kader van het project FEDER IAWATHA, gefinancierd door de Europese Unie en Wallonië, heeft Sirris een nieuw draagbaar röntgendiffractiesysteem voor spanningsmeting aangekocht. Het systeem is uniek in België en biedt een zeer krachtige tool voor het meten van de kwaliteit van alle soorten werkstukken - gegoten, gesmeed, machinaal bewerkt, enz. - en processen zoals lassen, 3D-printen, glasparelstralen of warmtebehandeling. De mogelijkheid om lokale spanningen te karakteriseren is essentieel om de procesomstandigheden te verbeteren.