3D-printen voor de maakindustrie in vier sessies

Additive manufacturing of 3D-printen evolueert razendsnel van een pure prototypingtechnologie naar een volwaardige productiemethode. De technologie biedt mogelijkheden aan tal van sectoren. Daarom organiseren SBM, de Hogeschool Vives en Sirris een vierdelige opleiding rond dit thema.

Met AM kunnen (West-Vlaamse) bedrijven uit de kunststoffen-, voeding-, textiel-, metaal- en bouwsector hun productieprocessen efficiënter organiseren en nieuwe producten produceren. Het seminarie dat past in het kader van Fabrieken voor de toekomst, bestaat uit vier sessies. Sirris zet haar schouders onder twee van de vier sessies.

Tijdens sessie 1, ‘Basisprincipe van 3D-printing en de technologieën,’ die plaatsvindt bij Vives in Kortrijk, maakt u  kennis met het basisprincipe van 3D-printen en krijgt u een overzicht van de - tot nu toe - ontwikkelde technologieën. Demonstraties in het Vives-maaklab en getuigenissen verduidelijken de mogelijkheden van de technologie en maken duidelijk hoe u via additive manufacturing (AM) een rendabele business kunt creëren of onderdelen voor uw machinepark kunt printen.

Sessie 2, ‘What’s in it for me?’, vindt plaats in de gebouwen van Sirris in Seraing (nabij Luik), waar meer dan tien 3D-installaties staan. Met deze printers kunnen onderdelen in metaal, polymeer en keramiek worden vervaardigd. U kunt de verschillende technieken zien en verschillende geprinte stukken bekijken. Daarnaast maakt u kennis met de verschillende drivers voor additive manufacturing, waardoor u kunt inschatten wanneer het de moeite waard is om naar 3D-printen over te schakelen. Hierdoor krijgt u inzicht in de waarde die AM ook voor uw bedrijf kan hebben.

Sessie 3, ‘Ontwerprichtlijnen afgestemd op de technologie’, vindt opnieuw plaats bij Vives in Kortrijk. Een goed product realiseren via AM vraagt om een goed ontwerp dat is afgestemd op de technologie die u beoogt. De belangrijkste ontwerprichtlijnen en tools worden aangereikt.

De vierde en laatste sessie, ‘Van ontwerp tot product’, vindt plaats bij Raytech in Brugge en is in samenwerking met Sirris. Het bedrijf Raytech is specialist in laserbewerking en doet aan additive manufacturing van metaal. Naast een grondige vergelijking van de meest voorkomende metaal-printtechnieken door Sirris, getuigt Raytech vanuit de praktijk: “Wat gaat er aan het printen vooraf? Wat kan fout lopen tijdens het printproces en hoe los je dit op? Wat dient na het printen nog te gebeuren vooraleer een stuk is afgewerkt?”

De vier sessies vinden plaats op 12, 19, 26 november en op 3 december, telkens van 18:00 tot 21:00 uur. Voorkennis is niet vereist. Meer info vindt u op de website van SBM-opleidingen.

 

http://agentschapondernemen.be

http://www.nieuwindustrieelbeleid.be