Biogebaseerde coatings als opportuniteit voor een duurzame onderneming

De druk op producten van fossiele oorsprong neemt toe en biogebaseerde alternatieven winnen zo aan belang, maar er is nog veel werk aan de winkel. Dit is niet anders in de coatingindustrie. Begin dit jaar mochten we de aftrap geven voor het project 'Bio-gebaseerde coatings: een opportuniteit voor een duurzame onderneming en wereld'.

Consumenten worden almaar gevoeliger voor de herkomst en duurzaamheid van producten en dwingen productontwikkelaars om alternatieven te ontwikkelen. Verstrengende regelgeving en hogere eisen aan milieu-impact zijn het gevolg. Hierdoor neemt de druk op producten van fossiele oorsprong toe. Ook de coatingindustrie ontsnapt hier niet aan. Eindgebruikers ontwerpen biogebaseerde producten en zien die liefst ook afgewerkt met een coating uit hetzelfde segment.

Het nieuwe project 'Bio-gebaseerde coatings: een opportuniteit voor een duurzame onderneming en wereld', gedragen door Sirris en Centexbel-VKC, is ontstaan uit een gemeenschappelijke interesse, als antwoord op deze toenemende vraag naar producten van een meer duurzame oorsprong. Gedurende de projectduur van 36 maanden willen we u informeren over de mogelijkheden in gebruik van biogebaseerde bouwstenen en toepassingen van deze grondstoffen in coatings.

Mee op de eerste rij voor innovatie?

Het collectief project zal een samenwerking worden tussen onze kenniscentra en bedrijven, waarbij kennis wordt uitgewisseld tussen eindgebruikers, grondstofleveranciers en ontwikkelaars. Bedrijven die lid zijn van de begeleidingsgroep kunnen de projectvooruitgang en de realisatie van de doelstellingen volgen vanop de eerste lijn. U wordt lid van een netwerk van bedrijven in de waardeketen (bioblock-ontwikkelaars, coatingproducenten, jobcoaters en eindgebruikers). Op basis van de resultaten (demonstratoren, richtformulaties) kunt u een eigen implementatietraject opstarten.

Wenst u graag deel te nemen aan dit project, wil u graag meer info of wenst u uw eigen case of innovatie rond dit thema te bespreken? Neem contact met ons op!

De startvergadering vindt plaats op 3 maart in Heverlee. Deelname is kosteloos.

 

(Bron foto bovenaan : http://www.architectureartdesigns.com/22-marvelous-grass-sculptures/)