Bezoek aan de werkplaatsen en labo’s voor de gieterij

Sirris nodigt u op 25 juni in Zwijnaarde uit voor een bezoek aan haar werkplaatsen en laboratoria voor de gieterij. Agoria organiseert deze halve dag, die voornamelijk voor de Waalse gieterijen bedoeld is, om u de kennis en vaardigheden van Sirris in dit domein te tonen. 

Naast een sessie over simulatie zal ook het Cornet Smartscrap-project worden voorgesteld, waarvan Sirris, CRM en RWTH (Aken) partners zijn. Het project heeft als doel de invloed van sporenelementen op de productie van lamellair en nodulair gietijzer te evalueren. 

Cornet Smartscrap-project

De nieuwe staalnuances bevatten steeds meer sporenelementen om de mechanische eigenschappen te verbeteren. Wanneer het afval van deze nuances in het gieterijproces wordt ingevoerd, kan het de productie van de gietijzeren onderdelen beïnvloeden.

Dit gezamenlijke project van Sirris, CRM en RWTH (de Universiteit van Aken) onderzoekt de invloed van de verschillende sporenelementen. Alle resultaten worden in een softwareprogramma ingevoerd om de vorming van carbiden te voorspellen. De software wordt geïllustreerd door de resultaten van vorige onderzoeksprogramma’s. 

Casting simulations in 2018 

Gietsimulaties hebben sinds hun invoering zo'n 30 jaar terug een enorme evolutie meegemaakt en worden vandaag in de meeste gieterijen gebruikt. Vrijwel alle simulatieprogramma’s kunnen betrouwbare voorspellingen maken voor het vullen en verwijderen van matrijzen. Het aanbod aan dergelijke programma's is zeer uitgebreid, wat de keuze bemoeilijkt. De ingenieur en de manier waarop de software wordt gebruikt zijn wellicht de belangrijkste factoren om het uiteindelijke doel van de gieterij te bereiken, namelijk optimale gietresultaten.

Voor meer informatie over dit event, klik hier.  

Tags: