Begeleid wonen voor ouderen via gebruiksvriendelijke monitoring

Het groeiende aantal ouderen vormt een uitdaging voor onze maatschappij. Dankzij gebruiksvriendelijke technologieën zouden ze langer zelfstandig thuis kunnen wonen. In het kader van het SMARTpro-VIS-traject zette Sirris drie demonstrators op die het potentieel van de combinatie van data uit verschillende bronnen tonen voor geavanceerde lokalisatie en het monitoren van activiteiten op basis van de technologische ontwikkelingen binnen het project.

Met onze derde demonstrator focussen we ons op zelfstandig wonen voor senioren. Dit door gebruiksvriendelijke monitoring van de buitenactiviteiten. De demonstrator werd opgezet in samenwerking met Gociety Solutions, een bedrijf dat technologische oplossingen aanbiedt om ouderen bij te staan in hun dagelijkse leven.

Een oplossing voor het groeiende aantal senioren in de maatschappij is ervoor zorgen dat ze met de hulp van technologie langer zelfstandig kunnen wonen. Zo kunnen ze discreet gevolgd worden via monitoring door draagbare slimme instrumenten, zoals een smartphone of een smartwatch. Meestal gaat het hierbij om het nagaan van iemands locatie en activiteitenniveau. Een verzorger kan op die manier gewaarschuwd worden in geval zich iets ongewoon voordoet met de gebruiker, zoals wanneer deze op een ongewoon ogenblik zou rondwandelen of langer dan gebruikelijk inactief is. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de geïntegreerde accelerometer en GPS van de bestaande draagbare technologie, waarmee over een langere termijn bepaalde gewoonten en vaak bezochte plaatsen kunnen worden geïdentificeerd.

Bekijk het filmpje:

Klik hier voor meer info over het VIS-project SMARTpro.

Tags: