Ballen voor het kaatsspel

Sirris heeft een plastic-spuitgietbedrijf geholpen om ballen te ontwikkelen voor kaatsers omdat de officieel erkende leverancier verdwenen is met alle specificaties en formules.

Het kaatsspel is een van oudsher gekende sport, en rechtstreekse voorloper van het Baskische pelotte, de pelottebal en de tennisbal en meer in het algemeen van alle racketsporten. Dit spel wordt nog steeds actief beoefend in België, vooral in Henegouwen.

Helaas voor de spelers is de belangrijkste fabrikant van de ballen verdwenen uit de markt. Een fabrikant van andere soorten ballen biedt een vervangend product, maar de kwaliteit van deze nieuwe kaatsballen is minder goed, omdat ze heel snel hun terugkaatseigenschappen verliezen en men ze te vaak moet vervangen.

Aan het plastic-spuitgietbedrijf Serviplast in Bastogne (Bastenaken) werd gevraagd nieuwe kaatsballen te produceren met eigenschappen die vergelijkbaar zijn aan deze van het kaatsspel. De firma heeft zich tot Sirris gewend om volle, niet-poreuze ballen op punt te stellen in een materiaal en voor een verwerkingsproces dat compatibel is met het beschikbare machinepark.

Wat a priori 'gemakkelijk' lijkt, is dat allerminst en dan vooral omdat er geen enkele informatie en precieze specificaties beschikbaar zijn en nog slechts enkele nieuwe kaatsballen te vinden waren die als referentie konden dienen. Het lastenboek omvat dan ook talrijke punten, waaronder:

  • spuitgietbare bal van ongeveer 50 mm
  • met een gewicht dat identiek is aan de originele bal
  • identiek terugkaatseffect
  • identiek aanvoelend bij het aanraken en kaatsen

Het project bestond dus in:

  • de identificatie van het polymeer van de bestaande ballen
  • de evaluatie van het belang van de poreusheid op de finale kenmerken
  • de keuze van diverse thermoplastelastomeren die in aanmerking komen om de eigenschappen van de bestaande ballen te reproduceren. Een TPE met hoge schokbrekingskenmerken is hiervoor uiteindelijk weerhouden.
  • de productie van enkele ‘compounds’
  • de studie voor en het uitwerken van een test-spuitgietmal
  • spuitgieten van preseries ballen in diverse mengsels en werkcondities om de weerhouden materialen, alsook het werkproces, te kunnen kwalificeren.

Bij Sirris zijn verschillende samenstellingen geproduceerd om een mengsel met al deze kenmerken samen te verkrijgen. Verschillende thermoplastelastomeren zijn getest, in verschillende verhoudingen gemengd met een schuimmiddel en een hoge graad minerale vulstof om de vrij moeilijke combinatie van de verwachte effecten te kunnen verkrijgen.

Het eindresultaat leunt zeer dicht aan bij de originele ballen.

Op basis van de door Sirris ontwikkelde formulering heeft Serviplast het mengsel door een "menger" laten samenstellen en zal het bedrijf binnenkort enkele reeksen ballen in een nieuwe matrijs spuitgieten in hun werktuigafdeling om ze te leveren aan de gepassioneerde liefhebbers van het kaatsspel.

Tags: