Automatisering en digitalisering op de werkvloer

Automatisering en digitalisering bieden heel wat mogelijkheden op het vlak van operatorondersteuning. Zo zijn cobots ontworpen om op een veilige manier samen te werken met mensen. Kan dit ook in de voedingsindustrie? Dat ontdekt u tijdens een gratis workshop op 6 september.

Digitalisering zet zich ook door in de voedingsindustrie, maar wat is de impact van digitalisering op de werkvloer en welke nieuwe verwachtingen schept dit naar de werknemers toe? Hoe digitaliseer je je bedrijf zonder werknemers te verliezen? Een workshop georganiseerd door Flanders' FOOD en met de medewerking van Sirris, zal op deze en vele andere vragen een antwoord bieden.

Het event bestaat uit twee delen: in de voormiddag draait het om de kick-off van het project ColRobFood - 'Naar een versnelde introductie van cobots in de voedingsindustrie' en het potentieel ervan voor de voedingsindustrie, de namiddag om het project Scope - De impact van digitalisering op de competenties op de werkvloer'.

ColRobFood

Het project ColRobFood richt zich tot de producerende bedrijven uit de voedingssector en de integratoren/technologieaanbieders binnen de wereld van flexibele automatisering. Het opzet van dit project is om beide doelgroepen dichter bij elkaar te brengen door enerzijds de toepassingsmogelijkheden van collaboratieve robots (cobots) te demonstreren en anderzijds de drempels voor de implementatie in de voedingssector te verlagen.

Het productieproces in voedingsbedrijven telt immers nog een aanzienlijk aantal manuele operaties die veel mankracht vragen, terwijl ze weinig toegevoegde waarde hebben voor het product. Traditionele automatisatie (typisch industriële robotinstallaties) biedt vaak geen oplossing omwille van de hoge investeringskost, stijgende productvariëteit, dalende reeksgrootte en nood aan technisch personeel. Cobots, ontwikkeld om op een veilige manier samen te werken met de mens, bieden potentieel om een antwoord te bieden aan bovenstaande uitdagingen voor de voedingsbedrijven.

Meer weten over dit event, dat plaatsvindt bij Sirris in Kortrijk? Neem een kijkje in onze agenda!