Automatica 2018 toont Industrie 4.0 in de praktijk

Automatica wordt steeds internationaler. Dat mag niet verbazen: Industry 4.0 zet zich overal verder door. De vakbeurs vond dit jaar plaats van 19 tot 22 juni in München. Sirris was er ook en zet de belangrijkste trends en innovaties die we zagen voor u op een rijtje.

Records werden gebroken tijdens deze editie: meer dan 46.000 bezoekers deden de beurs aan om er kennis te maken met het aanbod van 890 standhouders, beide goed voor een stijging van 7 procent tegenover de vorige editie. Centraal op de beurs stonden dan ook de technologische topics van de toekomst, zoals de samenwerking tussen mens en robot, de digitale transformatie in productie en service robotica. Twee Belgische bedrijven waren met een stand aanwezig: Pickit3D uit Leuven demonstreerde zijn 3D-visiesysteem met pick & place-toepassingen. Euresys uit Luik toonde zijn verschillende framegrabber-hardware- en softwareapplicaties voor industriële visietoepassingen.

Doel van heel wat standhouders was Factory 4.0 zo tastbaar mogelijk voor te stellen, vaak met de nadruk op digitalisatie, gebruiksgemak en een grotere flexibiliteit in productie, om zo nieuwe toepassingsdomeinen te bereiken. De rode draad doorheen de beurs waren de collaboratieve robots (cobots) die een groot aantal automatiseringsmogelijkheden toonden. Op meerdere standen zagen we verschillende (nieuwe) modellen en toepassingen. Op verschillende standen waren interessante demo’s van Smart Factory te zien, ondermeer bij KUKA, Stäubli en KNAPP. Een AGV, al dan niet uitgerust met een cobot, transporteerde er de stukken van de ene naar de andere cel.

Lees meer op Techniline.

Veel van de waargenomen technologieën zijn binnen Sirris in het Smart and Digital application labo beschikbaar voor bedrijven om praktische haalbaarheidsstudies uit te voeren.