Aspecten met invloed op kwaliteit van industriële messen

Industriële messen worden voor heel wat processen ingezet. Hun levensduur is sterk afhankelijk van de toepassing. Op vraag en met de nodige input van bedrijven ging dit jaar het COOCK-project QualiKnife, dat de kwaliteit en levensduur van industriële messen wil verbeteren, van start. Dit door zich te verdiepen in de cruciale parameters. In dit vierde artikel gaan we dieper in op de diverse aspecten van messen die in vorige delen niet werden opgenomen, waaronder snijvermogen.

In de technologische industrie worden voor vele processen industriële messen gebruikt. Het gaat hierbij over snij-, knip- en ponsgereedschappen, meestal vervaardigd uit hoogwaardige staalsoorten en thermisch behandeld om de sterkte en de weerstand tegen slijtage te verhogen. De levensduur van deze messen is sterk afhankelijk van de toepassing en het materiaal dat ermee gesneden wordt. Het toepassingsgebied van industriële messen is ongetwijfeld zeer breed. Messen voor kunststof en papier ondergaan andere belastingen dan messen die staalplaat snijden. Zo worden bijvoorbeeld in kunststof en composieten dikwijls harde deeltjes of vezels verwerkt. Deze additieven zijn echter nefast voor de snijmessen omdat ze de slijtage verhogen. Hierdoor is een vroegtijdig herslijpen of vervanging van de messen noodzakelijk. Bij metaalproducten vormen de hogesterktestalen een vergelijkbaar probleem.

Het 'Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreidings- (COOCK-) project' QualiKnife wil een oplossing bieden door in te spelen op drie belangrijke parameters voor messen: het materiaal, de behandeling van het oppervlak en van de kern. De afgelopen maanden belichtten we al voor u in drie uitgebreide artikels telkens één aspect van de kwaliteit van messen. Na materialen in het eerste artikel en de warmtebehandeling van het messenstaal in het tweede deel en oppervlaktebehandeling in het derde deel gaan we in dit vierde deel dieper in op diverse aspecten van messen die in vorige delen niet werden opgenomen. Begrippen zoals snijvermogen ('edge retention') en effecten zoals geometrie van de mespunt en slijpbewerkingen op messenstaal komen hier aan bod.

In het artikel komen volgende topics aan bod:

  • Geometrie van de mespunt
  • Slijpen van messen
  • 'Edge retention'
  • Bimetaalmessen
  • Stralen (shot-peening) van messen
  • Textureren van messen

Lees het diepgaande artikel over overige aspecten die een invloed hebben op de kwaliteit van industriële messen op Techniline, of download het hier!

Het snijproces is en blijft een complex gegeven, waarbij veel parameters een invloed kunnen uitoefenen. Nog steeds worden nieuwe methoden ontwikkeld die de standtijd gunstig beïnvloeden, zoals textureren. Sirris heeft op dit vlak twee projecten lopen waarin gezocht wordt naar dergelijke verbeteringen: de COOCK-projecten QualiKnife en SURFACESCRIPT, financieel gesteund door VLAIO. Beide projecten bieden opportuniteiten aan bedrijven die actief zijn in de wereld van messen en snijmaterialen.