Composites

Composieten: lichter en beter

Composieten zorgen nu al voor opmerkelijke innovaties in onder meer de vliegtuigen- en autobouw. Ze zijn lichter, energie-efficiënter, presteren beter en zorgen voor meer vormvrijheid. Met composietmaterialen zijn unieke combinaties van verschillende eigenschappen mogelijk.

Materiaal van de toekomst

Composieten zijn met vezels versterkte plastics die productiebedrijven unieke voordelen bieden die met klassieke materialen niet of moeilijk te bereiken vallen: ontwerpvrijheid, sterkte en stijfheid, een lichtgewicht design, corrosiebestendigheid, productie in kleine series, enzovoort.

Composietmaterialen nemen wereldwijd dan ook een hoge vlucht. De industriële ontwikkeling van composieten in België volgt die groeitrend nog maar met mondjesmaat. Toch klinkt de vraag naar meer ondersteuning voor de verwerking van composieten in concrete producten steeds luider.

Ruimte voor experiment

Vanuit die vraag is het Sirris Leuven-Gent Composites Application Lab (SLC-Lab) opgericht. Bedrijven kunnen er terecht voor de ontwikkeling van composietmaterialen en -toepassingen. Dat experimenteren gebeurt in nauwe samenwerking met de KU Leuven en de UGent.

Het Composites Application Lab in een notendop

 

  • In het SLC-Lab kunt u gebruikmaken van de nieuwste apparatuur om composietmaterialen te bewerken, te verwerken, prototypes te maken of innovaties in een industriële omgeving te testen.
  • Onze experts zetten er samen met u een uitgebreide materiaal- en proceskennis om in tastbare eindproducten. Ze helpen u bij uw materiaalkeuze en begeleiden u bij uw productontwikkeling, van het allereerste ontwerp tot het eindproduct.
  • Het SLC-Lab vormt daarnaast ook een omgeving waar bedrijven en composietenexperts samen kunnen werken aan innovatieve toepassingen. Zo kunt u meestappen in gezamenlijke onderzoeksprojecten met complementaire partners uit ons brede netwerk.

 

Hoe kunnen we u helpen?

Om te weten welke composietmaterialen zich lenen voor uw producten en hoe u ze praktisch in uw productieketen integreert, kunt u terecht bij onze experts.

Contacteer ons voor meer informatie.