Overslaan en naar de inhoud gaan

Cybersecurity

Cybersecurity, databeveiliging in de cloud

Collectieve innovatie in cyberveiligheidstechnologie

Geconnecteerde software-gestuurde systemen zijn vandaag overal en hun aantal blijft groeien. Typisch geldt voor dergelijke systemen dat het ontwerp niet op of van beveiliging is voorzien. Met de opmars van miniaturisering in online systemen (denk maar aan IoT), van SaaS, naast het groeiende aantal aanvallen in cybersecurity, kunnen veiligheid en privacy niet langer achterblijven als een detail bij ontwerp. Het globale strategisch platform SecurIT, een initiatief van Innoviris dat sinds 2015 loopt, lanceerde vijf projecten rond cyberveiligheid, waaronder SeCloud dat gecoördineerd werd door Sirris en zich verdiepte in veiligheidsproblemen in cloud-computing. Het platform verenigt 15 onderzoeksgroepen uit de academische wereld en collectief onderzoekscentrum voor de industrie Sirris, om zo de interactie tussen beide werelden te bevorderen. Hiermee creëerde het een unieke kans voor innovatie in cyberveiligheid in het Brussels Gewest.

Door de contacten die Sirris tijdens het project kon leggen, zowel in de industrie als in de academische wereld, werd het  zich bewust van het potentieel van collaboratieve innovatie in verschillende domeinen van de cyberveiligheid. Op basis van hiervan heeft Sirris samen met de partners van SecurIT een nieuw initiatief opgezet, met als doel de collaboratieve innovatie in cyberveiligheid te promoten en vooruit te helpen: het ‘‘Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation’’ (BICI). Dit nieuwe initiatief staat open voor partnerschappen op nationaal en Europees niveau en zet zich in voor de bevordering van cyberveiligheidstechnologieën en de omzetting ervan naar de industrie, uitgaande van de industriële capaciteiten en behoeften.

NVISO onderzoekt integratieve benadering tot IoT, beveiliging en DevOps-toepassing

NVISO is een leidinggevend, innovatief consultancy-bedrijf, gevestigd in België. Recent opende NVISO nog haar eerste twee kantoren in Duitsland. Als resultaat van de vruchtbare interactie en hun diepgaand engagement in het project SeCloud, besloten de onderneming en Sirris om een partnerschap aan te gaan in het door Sirris geleide Europese ITEA3-project SCRATCh (SeCuRe and Agile Connected Things), gesteund door Innoviris. Dit project wil een licht werpen op de uitdagingen in de ontwikkeling en werking van beveiligde, grootschalige IoT-systemen en de voornaamste zorgen van software-intensieve systemen vandaag aanpakken: beveiliging ('security'), wendbaarheid ('agility') en een nood aan continue inzet ('deployment'). Voor NVISO is dit project strategisch en volledig in lijn met haar missie om een meest betrouwbare en gerespecteerde partner voor beveiliging in Europa te zijn voor organisaties in kritische sectoren.

SCRATCh stelt een integratieve benadering van IoT, beveiliging en DevOps-toepassing voor door middel van een architecturaal en procesplatform. Dit platform bestaat uit een beveiliginsfundering van hardware voor het identiteitsbeheer van de apparatuur en verzameling van de beveiligingsmetriek, een DevOps-IoT-platform en Dev Ops-proces, wat een continu beveiligde werking in de hand werkt.