Overslaan en naar de inhoud gaan

Circular economy

Casebook brengt circulaire economie naar ondernemingen

Het casebook 'Zo werkt de digitale circulaire economie' bundelt concrete vragen en de praktijkervaringen van technologiebedrijven en vormt zo een inspiratiebron en oriëntatie voor de uitbouw van de circulaire bedrijfsstrategie van bedrijven. Twaalf inspirerende concrete cases van onder meer Atlas Copco, TVH en Signify, illustreren uitgebreid hoe digitaal en circulair elkaar vandaag al versterken.

Dit casebook vloeit voort uit het Vlaanderen Circulair-project Circular Bytes, waaraan meerdere Sirris-afdelingen intensief hebben gewerkt, samen met partners Agoria, Imec en Go4Circle, en kan worden gedownload.

Lerend netwerk Circulair Economy Connect werpt vruchten af

Een ‘fabriek van de toekomst’ is circulair. Op termijn zullen bedrijven evolueren richting meer circulaire bedrijfsmodellen, maar dit blijft voorlopig onontgonnen terrein. Dankzij het lerend netwerk Circulair Economy Connect kunnen bedrijven van elkaar leren. Dit onder begeleiding van experten van onder meer Sirris en Agoria die zo ook heel wat nieuwe inzichten en ervaring vergaren over de circulaire aanpak en deze doorgeven om andere bedrijven te inspireren en op weg te zetten. De inzichten worden onder andere verspreid via de blogs, zoals deze.

Zo werkt HaTwee, distributeur van poedercoating, aan de implementatie van haar nieuwe 'prijs-per-goed-afgewerkt-stuk'-model bij verschillende klanten. Doordat HaTwee haar expertise nu heeft kunnen vertalen in een portfolio van mogelijke diensten, kan het dit portfolio stelselmatig in de praktijk laten groeien. Op die manier kan het ook ervaring opdoen richting een ultiem doel: 'coating-as-a-service', waarbij ook kwaliteitsgaranties tijdens de gebruiksfase van het gelakte product inbegrepen kunnen worden. HaTwee zal via een onafhankelijke taskforce voor geïntegreerde grootverbruikers becijferen wat de mogelijke optimalisaties in productiviteit, grondstofgebruik, transport en duurzaamheid kan opbrengen. Het gaat hierbij uit van alternatieve logistieke modellen waarbij de klassieke rollen van producent en applicateur in vraag worden gesteld.

Pami ontdekt de circulaire economie van binnenuit

Pami ging voor zijn kantoormeubilair en kantoorinrichting op zoek om zijn product- en dienstenaanbod beter te matchen met de waarden en principes van de circulaire economie, en concrete stappen te zetten. Het kon rekenen op de hulp van Sirris en Agoria om tot een stappenplan te komen dat vertrekt vanuit de eigen sterktes. 

Opportuniteiten bij productafdanking van grote composietstructuren

Ondanks hun relatief lange levensduur is ook de gebruiksduur van composieten eindig. Zeker als het gaat om grote composietconstructies, zoals windturbinebladen en composieten tanks, komen weldra grote volumes materiaal vrij, waar nog geen gevestigde verwerkingsroutes voor bestaan. Nieuwe businessopportuniteiten in deze verwerkingsroute worden daarom onderzocht. Ontmanteling, logistiek, scheiding, voorverwerking tot en met de verwerking via thermische valorisatie vereisen op elkaar ingespeelde actoren. Afstemmen van de rollen en verantwoordelijkheden is noodzakelijk om zo’n waardeketen rendabel te maken.

In het kader van de VIS-haalbaarheidsstudie CompositeLoop vanuit de innovatieve bedrijfsnetwerken Composieten en Offshore Energie organiseerden het SLC-Lab en OWI-Lab van Sirris, Agoria en Go4Circle op 11 september 2018 een workshop waarin prominente spelers werden samengebracht rond dit thema, als oriëntatie in het vraagstuk.