Overslaan en naar de inhoud gaan

Mechatronica

Smart Connected products

Dankzij de integratie van ICT, elektronica en low-cost sensoren kunnen producten vandaag al verregaand interageren met hun omgeving. Bovendien laat het gebruik van dergelijke slimme technologieën toe om bestaande producten nieuwe en meer eigenschappen mee te geven. Er bestaat dan ook weinig twijfel: slimme, geconnecteerde producten zijn de toekomst. Bedrijven die dat potentieel al vroeg willen benutten, konden ook het voorbije jaar bij Sirris terecht.

Masterclass gewijd aan kracht van Internet of Things in industriële toepassingen

Ook op industrieel niveau ontketent Internet of Things (IoT) een revolutie. Dankzij draadloze technologie kunnen machines geconnecteerd worden en evolueren naar een nieuwe generatie autonome machines. Toch blijft die technologie voor veel machine- en productbouwers een moeilijk te ontwarren knoop. Om hen beter te informeren en stapsgewijs op weg te helpen, organiseerden Sirris, Flanders Make en imec de masterclass ‘Wireless IoT solutions in industrial applications’.
Link

Hoe een slim product uitbreiden met digitale diensten

Wat als je digitale dienstverlening en een fysiek product samenbrengt in één geheel? Om die vraag te beantwoorden en zowel de voordelen als de technologische implicaties tastbaar te maken, werkte Sirris een demonstratietool uit op basis van een bestaand ‘slim’ product: de Roomba-robotstofzuiger van het Amerikaanse iRobot.
Link

EcoNation optimaliseert slimme LightCatcher-koepels

Buitenlicht versterken en gebruiken als binnenverlichting voor gebouwen. Met dat heldere concept ging het Gentse EcoNation in 2010 samen met ingenieurs van de Universiteit Gent aan de slag. Al snel zag de LightCatcher het levenslicht, een hoogtechnologische koepel die – dankzij een geautomatiseerd, roterend spiegelsysteem met sensoren – het daglicht efficiënt binnenbrengt. Om de robuustheid en autonomie van het volledige aandrijfsysteem van de slimme koepel te optimaliseren, ging het bedrijf bij Sirris te rade.
Link