Overslaan en naar de inhoud gaan

Focus op software-intensieve producten

De afdeling Software Engineering biedt expertise specifiek gefocust op wat nodig is om software-intensieve producten te ontwikkelen en op de markt te brengen. Begrip van verschillende aspecten uit het domein is hier van tel: softwareontwikkeling, product, organisatie en business, go-to-market en schaling inbegrepen. Geen wonder dat onze expertise zich uitstrekt over meerdere ondersteunende technologieën, waaronder cloud computing, beveiliging en design for valorization.

Collega Nick Boucart gaf zelf zijn jaaroverzicht op onze blog.

Projecten van 2016

Databeveiliging in de cloud dankzij SeCloud

Met elkaar verbonden software-bestuurde systemen zijn vandaag alomtegenwoordig en hun aantal blijft exponentieel aangroeien. Typisch geldt voor het  merendeel van dergelijke systemen dat het ontwerp niet op of van beveiliging is voorzien. Met de opmars van miniaturisering in online systemen - denk maar aan Internet of Things - en de boomende uitbreiding van SaaS, op de voet gevolgd door steeds meer aanvallen in cybersecurity, kunnen veiligheid en privacy niet langer achterblijven als een detail bij ontwerp. Het Brusselse SeCloud-initiatief onderzoekt de state of the art in verschillende informatiebeveiligingstopics en brengt deze tot bij de gebruikers.

Enkele interessante artikels:

Nebucom ondersteunt overstap naar SaaS en de cloud

Software as a Service (SaaS) verandert in ijltempo de manier waarop softwarebedrijven hun  producten en diensten op de markt brengen. Dankzij SaaS kunnen bedrijven nu onmiddellijk een publiek op wereldniveau bereiken, waardoor heel wat softwarebouwers de overstap naar een SaaS-aanbod overwegen. NebuCom , met Sirris, Agoria, IMEC en LSEC als projectpartners, ondersteunt Belgische softwarebedrijven in deze transitie. Dit via workshops en infosessies die hen helpen de uitdagingen en oplossingen verbonden aan de cloud en SaaS te begrijpen.

Enkele interessante artikels:

Flex4apps biedt antwoord op uitdagingen van monitoring en optimalisatie van grote cyber-fysische systemen

Door de overschakeling van on-premise software naar SaaS staan vele softwarebouwers voor nieuwe uitdagingen: overschakelen van het bouwen van software naar het bouwen van een digitale dienstverlening betekent immers een overschakeling naar een nieuw perspectief. In deze nieuwe wereld behoren de voorheen minder belangrijke aankoopkost (cost of aquisition) en customer lifetime value nu tot de voornaamste KPI's. Heel wat SaaS-bedrijven willen weten hoe werken op grote schaal (hyperscale) te  combineren met een gepersonaliseerde dienstverlening (hypercare). Data-gedreven productmanagement en analyse worden kerncompetenties wanneer bedrijven starten met het expliciet ontwerpen van hun valorisatie. Het Europese project Flex4apps, met projectpartners uit Duitsland en België, waaronder Alcatel-Lucent, Fraunhofer en Genode Labs, Evolved Analytics, Inventive Designers en Sirris, wilt deze bedrijven tegemoet komen.

Inspiratiemomenten

Workshop rond JavaScript Security pakt zwakke plekken in beveiliging aan

Op 19 maart organiseerden VUB/SOFT en Sirris een SeCloud Workshop rond de beveiliging van JavaScript.

Onderzoek naar de beveiliging van JavaScript is nodig aangezien ze zoals de meeste populaire programmeertalen ontworpen is zonder expliciete beveiligingsvereisten. Zo zijn zowel de taal als het onderliggende objectmodel en operatieplatform (de browser) kwetsbaar voor aanvallen. De workshop had als doel technieken demonstreren die de kwetsbare plekken blootleggen en die de taal-features van JavaScripts inzetten om runtime-uitvoermaatregels door te drukken.

De workshop omvatte onder meer twee presentaties rond statische verificatie en dynamische handhaving van beveiligingsprincipes in JavaScript-toepassingen. Tijdens de hands-on sessie hackten de aanwezigen Juice Shop, een volledig functioneel, maar met opzet onveilige webapplicatie.

Een twintigtal enthousiaste deelnemers uit tien bedrijven woonden de workshop bij.

Meer informatie over de BlueKrypt presentatie vind u hier.

Sirris organiseert ITEA-workshop 'Digital Transformation'

Als partner in twee (van drie) geselecteerde industriële onderzoeksprojecten uit het Europese ITEA-programma - Accelerate rond versnelde go-to-market van ICT-bedrijven en InValue (Industrial Enterprise Asset Value Enablers) - werd Sirris uitgenodigd de eerste ITEA-masterclass met Digital Transformation als onderwerp te organiseren en in te vullen. De masterclass bood de deelnemers belangrijke inzichten in de huidige digitale transformatiegolf die momenteel de wereld overspoeld, de industrie in het bijzonder. Tijd was voorzien voor workshops waarin de aanwezigen konden in interactie gaan met de experts van de drie geselecteerde projecten, elk met relevante ervaring ter zake. De eerste masterclass vond plaats op 19 oktober in de lokalen van het Zweedse subsidieagentschap Vinnova in Stockholm. Een opvolger wordt momenteel voorbereid.

Ontdek ons volledige dienstenaanbod rond cloud computing en SaaS.