Overslaan en naar de inhoud gaan

Smart coating: innovatieve oppervlakte- behandeling maakt het verschil

In 2015 draaide het Smart Coating Application Lab in Diepenbeek op volle toeren. Onze experts hielpen er Belgische kmo’s om via intelligente deklagen hun producten nieuwe of betere eigenschappen te geven.

Waterafstotend, slijtvast, corrosiewerend, antibacterieel, makkelijk schoon te maken of zelfs zelfreinigend: de toepassingen van coatings zijn even talrijk als de voordelen. Daarom helpt Sirris al jaren Belgische bedrijven om de nieuwste coatingtechnologieën onder de knie te krijgen en zo hun producten een grotere meerwaarde te geven. Ook in 2015 deden we dit in ons Smart Coating Application Lab in Diepenbeek. Via gericht advies, gemeenschappelijke projecten en een nieuwe reeks boeiende roadshows.

“Smart coatings laten niet alleen meer en betere functionaliteiten toe, ze kunnen ook vaak het prijskaartje voor de productafwerking stevig verlichten.”

Projecten in 2015

 • Roadshows: voor het tweede jaar op rij gingen we de baan op in Vlaanderen en brachten we tijdens drie roadshows bedrijven kennis bij over de voordelen van oppervlaktetechnologieën. Niet alleen Belgische coatingspecialisten kwamen aan het woord, maar ook bedrijven die al concrete coatinginnovaties en -applicaties lanceerden, vertelden er over hun successen.
   
 • Prince: bij de Brugse emailpoederproducent Prince liep in 2015 een tweejarig O&O-project af. Sirris onderzocht er hechtingsmechanismen tussen staal en email, om zo tot een nieuw milieuvriendelijk emailpoeder te komen. We identificeerden alternatieve stoffen om als grondlaag op staal aan te brengen en zo de hechting te versterken – een methode waar Prince een patent op nam.
   
 • NanoHVAC: samen met HVAC-producent Vento werkten we verder in een eerder opgestart Europees onderzoeksproject. Het doel: de isolatie van luchtkanalen verbeteren, en de kwaliteit van de lucht in de kanalen verbeteren. De oplossing school enerzijds in een nieuw onbrandbaar en spuitbaar isolatiemateriaal en anderzijds in een innovatieve antibacteriële en luchtzuiverende coating, die aangebracht werd op de luchtfilters. In ons lab testten we de isolatie en werkten we aan de opschaling van de productie van het materiaal.
   

Op welke projecten werken we vandaag?

 • Prototypes: naast coatingexpertise reikt Sirris praktische hulp aan om prototypes te ontwikkelen, coatings te optimaliseren en alles vervolgens op te schalen naar het reële productieproces. Daarbij mikken we specifiek op kmo’s die toegevoegde waarde zien in functionele coatings voor hun producten of op productie-onderdelen.
   
 • Nieuwe investeringen: om het dienstenaanbod te verbreden, investeerde Sirris onlangs 400.000 euro in een up-to-date spuitcabine, inclusief de apparatuur voor voor- en nabehandeling, en een teach-by-demonstrationrobot. Daar kunnen operators makkelijk mee aan de slag om kleine series te coaten.
   
 • Roadshows: in de reeks 'Live on the coated side of life’ leggen we de nadruk op de waarde van smart coatings voor 3D-geprinte stukken. Zo kan de oppervlaktekwaliteit van de initieel vaak ruwe producten stevig opgeschroefd worden, op kostenefficiënte wijze.
   

Inspiratiemomenten

 • Roadshow 1: Things go better with a coating
   
 • Roadshow 2: Protect your product
   
 • Roadshow 3: Innovative functional coatings


Ontdek ons volledige dienstenaanbod rond smart coatings.