Overslaan en naar de inhoud gaan

Kansen en uitdagingen

In 2015 heeft Sirris enkele tientallen softwarebedrijven geholpen om de kansen te benutten die de cloud biedt om snel en efficiënt innovatieve oplossingen te ontwikkelen en ze te verspreiden onder een groot aantal gebruikers.

De tijd van eigen servers en toepassingen die fysiek op die machines staan is voorbij. Servers worden op afstand ter beschikking gesteld (cloud) en steeds meer applicaties komen tot stand in die omgeving: zo is 91% van de nieuwe software cloudgebaseerd (IDC, 2014). Sirris heeft zich tot doel gesteld om de Belgische ondernemingen te sensibiliseren voor de mogelijkheden die cloudcomputing biedt maar ook voor de uitdagingen die dat met zich meebrengt.

“Dankzij cloudcomputing en het principe van Software as a Service (Saas) kan zelfs een jong en klein bedrijf heel snel nieuwe software wereldwijd ter beschikking stellen. Wij helpen ondernemingen om die kans te grijpen maar ook om de uitdagingen die daarmee gepaard gaan te beheren.”

Projecten gestart in 2015

 • SeCloud: in 2015 lanceerde Sirris het SeCloud-project, dat gericht is op de veiligheid van applicaties die in een cloudomgeving worden ontwikkeld. Vertrouwelijkheid en integriteit van de gegevens die die applicaties verwerken vormen nl. een van de voornaamste uitdagingen van de ondernemingen die de applicaties op de markt brengen. In het kader van het SeCloud-project worden experts van de Brusselse onderzoekscommunity samengebracht om na te gaan hoe die aspecten van bij het ontwerp kunnen worden geïntegreerd (security-driven engineering). Sirris werkt specifiek met de onderzoeksgroepen van Erasmus, de UCL, de ULB en de VUB rond de aspecten architectuur, infrastructuur, programmeertechnologieën en processen.
   
 • W3C: Sirris is sinds 2015 lid van het World Wide Web Consortium, waarin bijna 400 ondernemingen samenwerken om de compatibiliteit van de verschillende webtechnologieën te bevorderen en de standaarden van de toekomst vast te leggen. Zo kan Sirris de interface vormen tussen de behoeften van de Belgische ondernemingen en de toekomstige standaarden die worden ontwikkeld. We zijn in het bijzonder actief in de werkgroep rond geodata (Spatial Data on the Web).
   
 • C3PO: dit project van ITEA3 heeft als doel om in de cloud een collaboratief ontwerpplatform voor steden te scheppen dat de interacties tussen alle actoren ondersteunt (burgers, gemeenten, architecten enz.). Via dit platform krijgen die actoren toegang tot tal van nuttige resources om stadsprojecten mee te bedenken en te ontwikkelen. Sirris is de technisch coördinator van dit project en legt zich hoofdzakelijk toe op het ontwerp van het platform.
   

Op welke projecten werken we vandaag?

In 2016 werkt Sirris met name rond de volgende thema’s:

 • Security-driven engineering: hoe ontwikkel je veilige applicaties in de cloud?
   
 • Application Programming Interfaces: hoe voorkom je de risico’s die verband houden met het gebruik van infrastructuur van derden in de cloud?
   
 • Technological Stack Engineering: hoe optimaliseer je softwareontwikkeling in de cloud? Welke processen, technologieën en principes pas je toe?
   
 • Hyperscale: hoe bereik je snel een groot aantal gebruikers om je applicatie rendabel te maken?
   
 • Hypercare: hoe achterhaal je het verloop van behoeften om een service te ontwikkelen die perfect aan de verwachtingen van de gebruikers beantwoordt?
   

Inspiratiemomenten

 • Security platform in Brussel: in 2015 lanceerde Innoviris een programma van 8 miljoen euro ter ondersteuning van vijf projecten i.v.m. informatieveiligheid, waaronder het SeCloud-project van Sirris. De aftrap werd gegeven in september 2015, in aanwezigheid van staatssecretaris Fadila Laanan. Sirris bracht er een vijftigtal spelers uit de universitaire en de industriële wereld met elkaar in contact voor een confrontatie van de state of the art en de praktijk inzake veiligheid van applicaties die in de cloud worden ontwikkeld.
   
 • Nebucom Bootcamps: in partnership met LSEC, Agoria en iMinds heeft Sirris nog meer bootcamps georganiseerd om gespecialiseerde softwarebedrijven te helpen de mogelijkheden van de Cloud te verkennen. Tijdens iedere bootcamp staat een bijzondere uitdaging centraal die zes tot acht ondernemingen gemeen hebben: gegevensbescherming, prijsstelling enz. Een bootcamp duurt twee dagen op basis van een format die zijn doeltreffendheid heeft bewezen. De eerste dag presenteren experts de best practices. Vervolgens hebben de deelnemende ondernemingen twee weken de tijd om deze praktijken toe te passen in hun eigen onderneming. Tijdens de tweede bootcampdag delen ze dan hun oplossing met de experts en hun collega-ondernemers en krijgen ze praktisch en doelgericht advies. In 2015 werden vijf bootcamps georganiseerd, waarmee een veertigtal ondernemingen werd bereikt.

Ontdek ons volledige dienstenaanbod rond cloud computing en SaaS.