Overslaan en naar de inhoud gaan

Advanced Manufacturing

Additive Manufacturing

In 2015 heeft Sirris een groeiend aantal ondernemingen bijgestaan om de haalbaarheid van additive manufacturing te beoordelen en de juiste technologiekeuzes te maken. Het Centrum heeft zich ook omringd met nieuwe partners die voortaan de productie van kleine reeksen zullen verzorgen.

Vereenvoudigd compressoronderdeel voor Atlas Copco, met 3D-hulp van Sirris

De Wilrijkse site van Atlas Copco, topleverancier van industriële productiviteitsoplossingen, wordt wereldwijd geroemd voor zijn lucht- en gascompressoren. De Specials-afdeling past die producten aan aan de specifieke eisen van talrijke sectoren. Zo komen bepaalde compressoren terecht op offshore boorplatformen, maritieme omgevingen waar corrosieresistente materialen onontbeerlijk zijn. Compressoronderdelen – zoals de drainpot – die traditioneel uit minder corrosiebestendig materiaal bestaan, vereisen daar een roestvast alternatief. Om het drainpot-ontwerp te optimaliseren, kon Atlas Copco in 2015 op Sirris rekenen.
Link

Smartglasses dragen in alle comfort voor Evolar

Met ‘Smartpick’ ontwikkelde het Gentse Evolar een innovatief orderpicking-systeem. Met behulp van smartglasses en de software van Evolar kunnen orderpickers codes op goederen scannen, simpelweg door ernaar te kijken. Vervolgens krijgen ze in hun ooghoeken specifieke opdrachten te zien, zodat ze perfect weten welke handeling ze bij welke goederen moeten uitvoeren. Weg dus met papieren checklijstjes en handscanners! De enige verbeterpunten? Ergonomisch kon de hardware – het draagsysteem waarmee de orderpickers hun smartglasses bevestigen – comfortabeler en efficiënter. Daarvoor zocht Evolar in 2015 raad bij Sirris.
Link

Sonaca en Sirris testen additive manufacturing voor vliegtuigbouw

Sirris werkt mee aan het Fasama-project van Sonaca, dat financieel wordt gesteund door het Waals Gewest in het kader van het Marshallplan 4.0. Het doel is om na te gaan of additive manufacturing-technieken het mogelijk maken om metalen onderdelen te produceren die geoptimaliseerd zijn op het vlak van gewicht en functionaliteit en gekwalificeerd kunnen worden voor vliegtuigbouw. Eind 2015 hebben de partners de geschikte technologie gekozen en hebben ze verschillende proefstukken geproduceerd, met name voor het systeem waarmee ijsafzetting op vliegtuigvleugels wordt bestreden.
Link

Safran Aero Boosters en Sirris vinden productie van schoepen opnieuw uit

De Luikse toeleverancier Safran Aero Boosters wou nagaan of het schoepen van turboreactoren kon produceren met behulp van additive manufacturing. Nu worden die metalen onderdelen, die van essentieel belang zijn voor de aandrijving van vliegtuigen, vervaardigd d.m.v. klassieke bewerking, waardoor veel materiaal verloren gaat. In 2014 en 2015 heeft Sirris Safran Aero Boosters geholpen om de technologie te beoordelen door op zijn eigen additive manufacturing-installaties een reeks onderdelen te produceren, en om de uitrusting te selecteren die het meest op de behoeften van de onderneming is afgestemd.
Link

Van complex assemblageproces naar geïntegreerde tooling voor Borit

Sinds 2009 spitst Borit, een bedrijf uit Geel met vestigingen in Japan en de VS – zich toe op de productie en assemblage van dunne, stalen plaatcomponenten die door middel van waterdruk worden vormgegeven door middel van hun gepatenteerde “Hydrogate” technologie (hydroforming), gesneden en gelast. Deze bipolaire platen vinden hun toepassing vooral in de productie van brandstofcellen. Om het assemblageproces van die zogehete ‘fuel cells’ te optimaliseren, ontwierp Borit in 2015 een innovatieve productie tool in samenwerking met Sirris.
Link