AM met staal voor machinebouw, transport en gereedschappen

Additive manufacturing (AM) wordt al enkele jaren op grote schaal ingezet voor hoogtechnologische toepassingen in de vliegtuig- en automobielindustrie en in de medische sector, maar biedt ook veel mogelijkheden voor bredere toepassingen in de industrie. Hoe AM van stalen onderdelen toegankelijker kan worden voor een brede basis van Vlaamse bedrijven, zoeken we nu voor én met u verder uit.  

Het 3D-printen van stalen onderdelen toont een groot potentieel voor de productie van: 

  • onderdelen voor machinebouw en transportmiddelen, typisch daar waar gewicht, mechanische eigenschappen en complexiteit hand in hand gaan,
  • hydraulische componenten, waar druk en temperatuur het ontwerp bepalen,
  • productiegereedschappen (bijv. opspanningen, assemblagehulpmiddelen, grijpers, matrijzen),
  • snelle en lokale productie van reserveonderdelen, zodat stilstandtijden verminderd kunnen worden en stock kan afgebouwd worden.  

Kiezen tussen AM of klassieke technologie

Op basis van bestaande kennis en bijkomend toegepast onderzoek zullen CRM, BIL en Sirris in het project ‘INSIDE Metal AM’, dat recent werd goedgekeurd, richtlijnen en flowcharts definiëren die helpen om de keuze te maken tussen productie door AM of traditionele technieken, op basis van zowel technische als economische argumenten.  

Daarnaast zullen richtlijnen uitgewerkt worden die moeten toelaten de technische complexiteit van het AM-productieproces te kanaliseren en al vanaf de eerste batch een kwalitatief hoogstaand en certifieerbaar product af te leveren ('first time right'). Hieronder vallen onder andere richtlijnen voor materiaalkeuze, kwaliteitscontrole en certificatie van grondstoffen, keuze van procesparameters en nabehandeling. 


Het project focust specifiek op het 3D-printen van hogesterkte- en roestvast staal. Beide materiaalklassen zullen geëvalueerd worden voor 3D-printtechnologieën: selective laser melting (SLM - poederbed), direct metal deposition (DMD) en wire arc additive manufacturing (WAAM). 


Overzicht van het Additive Manufacturing proces en de projecttaken

3D-staalprinten, ook voor uw bedrijf? 

Het project gaat van start op 1 april 2018 met een kick-off meeting voor de gebruikersgroep op 18 april. Interesse om deel te nemen? Voor het bewaken van de relevantie, het uittesten van de in dit project ontwikkelde methodologie en het toepassen van de verworven kennis zijn we nog op zoek naar Vlaamse bedrijven die lid willen worden van de gebruikersgroep en ideeën hebben voor het aandragen van concrete demonstratievoorbeelden. Neem contact met ons op!

 

(Foto bovenaan : Overzicht van de verschillende technologieën die in het project INSIDE Metal AM bekeken worden)