Agoria Solar Team wint World Solar Challenge

Voor de achtste keer ondertussen deed een team van Leuvense studenten mee aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Voor de eerste keer kon het winnen met zijn zonnewagen BluePoint.

Het Agoria Solar Team kwam op 17 oktober, tijdens de vijfde dag van de challenge, als eerste over de meet in Adelaide. Het is de eerste keer dat een Belgisch team hiermee wereldkampioen wordt. Het team, dat bestaat uit 20 ingenieursstudenten van KU Leuven, heeft 15 maanden lang gewerkt aan zijn zonnewagen, de BluePoint. Ze ontwierpen zowat alles zelf aan hun wagen, die werkt op een batterij en een zonnepaneel.

Aan de World Solar Challenge 2019 namen 46 teams uit 23 landen deel. De wedstrijd startte op 13 oktober en duurde vijf dagen over een traject van meer dan 3.000 km, van Darwin in het noorden van Australië naar Adelaide in het zuiden. De teams moesten met hun zelf ontworpen wagens deze afstand zo snel mogelijk overbruggen. Het werd snel duidelijk dat het wel degelijk een 'challenge' was en niet zomaar een race; enkele ervaren teams, waaronder het Nederlandse team van TU Delft, haalden immers de finish niet.

Sirris wil het Agoria Solar Team van harte gelukwensen met hun welverdiende overwinning!

Tags: