Aerosol Jet Printing

Aerosol Jet Printing (AJP) is een bijzonder innovatieve technologie waarmee geleidende, diëlektrische, biologische ... materialen selectief op micrometerschaal kunnen worden afgezet op eender welk substraat dat vlak is (of net niet), flexibel of driedimensionaal.

Principe

Aerosol Jet Printing - principle

Inkt (een oplossing of suspensie van nanodeeltjes in een solvent) in een reservoir wordt ultrasoon of pneumatisch verneveld (1). Vervolgens wordt de nevel overgebracht (2) naar de schrijfkop (3) waar hij met behulp van een sheath gas wordt gestuwd in de richting van een substraat dat beweegt over de x-, y- en z-as.

Voornaamste kenmerken en voordelen voor gebruikers

  • Geen masker vereist om patronen op micrometerschaal te creëren: deze direct-printingtechnologie zonder masker is in het bijzonder aangewezen voor iteratieve processen (R&D) of processen op maat van de klant (flexibiliteit in productie), met een duidelijke materiaal- en kostenbesparing tot gevolg.
  • Hoge resolutieminimaal 10 μm breed en 150 nm dik voor CAD-gestuurd aanbrengen van patronen in hoge resolutie.
  • Lokale sintering met IR-laserstraal: compatibel met temperatuursgevoelige substraten of componenten.
  • Veelzijdigeen breed gamma materialen kan worden gebruikt, van geleidende tot diëlektrische en zelfs halfgeleidende en biologische materialen (inktviscositeit tot 2.500 cP).
  • 3D: met de Optomec AJ300CE van Sirris kunnen alle materialen op micrometerschaal worden afgezet op zowel vlakke als driedimensionale en flexibele substraten.

De toepassingsdomeinen variëren van elektronica tot het medisch domein maar betreffen ook iedere vorm van het aanbrengen van oppervlaktepatronen en functionalisering.

Deze doorbraaktechnologie biedt nieuwe mogelijkheden voor productontwikkeling en productie omdat geen rekening meer hoeft te worden gehouden met de grote traditionele beperkingen op het vlak van materiaalcompatibiliteit, substraatvorm, verwerkingskosten ... en tegelijk een veel grotere flexibiliteit wordt geboden.

Bekijk hier een demo.