Additive manufacturing vs. ethiek, veiligheid en normalisering

3D-printing doet nieuwe problemen ontstaan op het vlak van ethiek, zoals bij het printen van vuurwapens of het reproduceren van menselijke resten. En het veroorzaakt ook problemen op het vlak van cyberveiligheid en namaak.

3D-printen voor productie van vuurwapens

In de VS verleende het ministerie van Buitenlandse Zaken, na jaren discussie, aan C. Wilson en zijn bedrijf Defense Distributed de toelating om vanaf 1 augustus 2018 CAD-bestanden van printbare wapens op het internet te delen.

Maar op 31 juli, enkele uren voor de deadline, publiceerde een Amerikaanse rechter een tijdelijk verbod om de publicatie van die plannen stop te zetten. Deze beslissing kwam er nadat acht Staten hadden bekendgemaakt op 30 juli een klacht te hebben ingediend om de beslissing van het State Department te betwisten. Ze vroegen ook naar een tijdelijk verbod, met als argument dat de in 3D geprinte pistolen een veiligheidsrisico inhielden. In totaal verstuurden 20 Staten een aparte brief om hun steun te betuigen. Jammer genoeg was Defense Distributed al op 27 juli met de onlinepublicatie van de plannen gestart!

Lees meer op Techniline.