Additive manufacturing, intellectuele eigendom en andere wettelijke problemen

Bioprinting en verantwoordelijkheden. Intellectuele eigendom, auteursrechten, markering van componenten. Steeds meer voorstanders ten gunste van printen van vuurwapens. Onderzoekers ontwikkelen een medisch wettelijke analyse voor geprinte wapens.

Bioprinting en verantwoordelijkheden

Hoe verder het 3D-printen zich ontwikkelt, hoe ruimer de toepassingen worden en dus ook de juridische aspecten ervan. Hoewel nog in een embryonaal stadium nemen zij in belang toe en dient onderzocht te worden of het gaat om intellectuele eigendom dan wel over burgerlijke aansprakelijkheid. De desbetreffende onderzoeker van de universiteit van Ontario snijdt een onderwerp aan dat waarschijnlijk aan complexiteit zal winnen in de loop van de volgende jaren. Zeker naarmate men evolueert naar het printen van weefselimplantaten zal men rekening moeten houden met de verantwoordelijkheid betreffende fouten in de software in geval van bio-printing van organen en van de hele softwareketen vanaf de eerste scan tot het eindproduct.

Het optimaliseren van de CAD is inderdaad van kapitaal belang voor de kwaliteit van het bio-geprinte orgaan en voor de essentiële kenmerken zoals de mechanische eigenschappen en deze van de cellengroei op de scaffold, de gedraging van de cellen en hun differentiatie.

Lees meer op Techniline.