Additive manufacturing: een oplossing voor uw aluminium onderdelen?

Kan additieve fabricage voor een kentering in de productie van grote metalen onderdelen zorgen? Een van de mogelijkheden is de combinatie van 3D-metaalprint- en lastechnieken… op voorwaarde dat men erin slaagt een koppeling van goede kwaliteit te maken. Maak kennis met het project-WeldALAM: een initiatief van Sirris om lastechnieken toe te passen en op die manier de bedrijven uit de sector te helpen de uitdaging aan te gaan.

Assemblage en additieve fabricage

Hetzelfde geldt voor de grote aluminium onderdelen: dankzij de jongste machinemodellen gekoppeld aan de bestaande assemblagetechnieken, wordt dit nu perfect mogelijk. Rest nog één vraag: is de assemblage van toereikende kwaliteit?

Porositeit van de koppelingen: een reëel risico

Talrijke assemblageprojecten van ge-3D-printe onderdelen hebben problemen van porositeit ter hoogte van de koppeling aan het licht gebracht, als gevolg van sporen van een te hoge vochtigheid in het poeder zouden. Gevolg: een aanzienlijk risico voor het mechanisch gedrag van de assemblage. In samenwerking met Waalse en Duitse experts in dit domein lanceert Sirris dit jaar het project-WeldALAM om deze technische uitdaging aan te gaan.

Vooruitgang in de lastechnieken (welding)

Het project strekt tot doel een oplossing te bieden die een perfecte kwaliteit van de geassembleerde structuur garandeert, in het bijzonder voor de koppelingzones. Friction Stir Welding (FWS) lijkt ons hiertoe de meest performante technologie te zijn. Ook Laser Beam Welding (LBW) wordt in het kader van het project in overweging genomen.

Doel van het project is de ondernemingen te voorzien van:

  • een betrouwbare assemblageoplossing die door minstens twee concrete cases is gevalideerd
  • een leidraad voor goede praktijken voor het ontwerp en de fabricage, waarbij de specifieke eigenheden van AM en FSW/LBM in acht worden genomen.

Om deze uitdaging aan te gaan, heeft Sirris een beroep gedaan op een consortium van internationale specialisten op het gebied van AM, FSW en LBM.

Komt deze challenge u bekend voor? Neem contact op met Sirris!

We hechten veel belang aan de feedback van bedrijven: ze kunnen een waardevolle input betekenen voor dit project. Leg ons vóór 5 september 2019 uw use case voor om mee te werken aan dit project!

Neem contact op met onze expert, Thierry Dormal, om meer te weten te komen over dit project en uw eventuele uit te voeren projecten op het gebied van additieve fabricage voor te leggen.