Actuele trends en thema’s centraal op ACUMEN 2021

Agoria’s grootste kennis-, inspiratie- en netwerkevent ACUMEN zit na de volledig digitale editie in 2020 in een nieuw kleedje: vier dagen, meer dan 100 sessies, deels digitaal en deels ook coronaveilig 'live'. Elkaar terug kunnen ontmoeten is vandaag immers meer dan ooit nodig. Ook Sirris verleent haar medewerking aan deze editie.

ACUMEN 2021 vindt plaats op 18, 19, 20 en 21 oktober en is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar inzichten en advies van experts over de trends en thema’s die vandaag in zijn of haar vakgebied actueel zijn: human resources, algemene regelgeving, technische regelgeving en normalisatie, innovatie, duurzaamheid, digitale transformatie, artificiële intelligentie en nog veel meer… Ontdek het allemaal hier.

Sirris-sessies

Ook Sirris zal een deel van de sessies verzorgen:

Fostering digital innovation in the Brussels region: your opportunities
(door Ludwig De Locht en Wim Codenie) 
Inschrijven

De laatste editie van de Regional Innovation Scoreboard toont aan dat de Brusselse regio tot de meest innovatieve regio’s in Europa behoort. De innovatieve performantie van de regio is er de laatste jaren zelfs alleen maar op vooruit gegaan en heeft daarbij andere Belgische regio’s voorbij gestoken. De Brusselse regio is dan ook de place-to-be voor bedrijven die investeren in digitale innovatie. Haar bloeiende ecosystemen ondersteunen bedrijven bij het bereiken van hun digitale ambitie. Heeft u een bedrijf gevestigd in het Brusselse en wilt u innoveren? Dan is deze sessie geknipt voor u!

Hoe innoveren met slimme producten?
(door Pieter Beyl en Ludwig De Locht)
Inschrijven

Heeft u als (startup) bouwer van fysieke producten interesse in slimme producten, maar loopt u vast tijdens het uitwerken van uw gouden productidee? In deze sessie geven we u tips & tricks uit de praktijk om uw slimme productinnovatie in goede banen te leiden. Van idee tot industrialisatie zoomen we in op de typische uitdagingen en hoe u de ontwikkeling van uw slimme product kunt versnellen en versterken.

The Belgian startup ecosystem 2021
(door Omar Mohout en Joke Dehond)
Inschrijven

Deze sessie houdt een state of the union in van het Belgische en Europese startup- & scale-up-ecosysteem. Startups en scale-ups houden de volmacht tot gevalideerde innovatie. De deelnemers - iedereen met interesse in technologie en innovatie te gebruiken als hefboom voor (snellere) groei - kunnen rekenen op begeleiding, perspectief, inzichten en inspiratie.

Productielogistiek
(door Filiep Vincent en Altachem)
Inschrijven

Als producent van kleine of grote series wilt u uw productie efficiënter laten lopen? Deels gaat het om de juiste onderdelen op het juiste moment op de juiste plaats aan te leveren en af te voeren. Hoe doe je dat? Deze sessie geeft voorbeelden van wat u met moderne middelen kan bereiken om uw productielogistiek te verbeteren. Binnen het domein van productielogistiek focust deze sessie op het optimaliseren en automatiseren van de interne transporten. Naast een algemeen zicht op de mogelijkheden, voordelen en aandachtspunten van het inzetten van automated guided vechicles (AGV’s) en autonome mobiele robots (AMR’s) door Sirris, kan u een getuigenis verwachten van Altachem, dat zijn ervaringen zal delen uit het implementatietraject van verschillende AGV’s en AMR’s in de afgelopen maanden.

Operator support
(door Christophe Michiels)
Inschrijven

Als producent van kleine of grote series uw productie efficiënter laten lopen? Deels draait het erom de juiste informatie op het juiste moment op de juiste manier aan te bieden aan uw medewerkers. Maar hoe doe je dat? Deze sessie legt de mogelijke voordelen uit van digitale werkinstructies en geeft een overzicht en voorbeelden van wat u met moderne middelen kan bereiken om het beste uit uw productiemedewerkers te halen.

IP Pre-diagnostic: What, Why & How?
(door Frank Van den Broek en Meredith Van Dooren (Deloite))
Inschrijven

Bescherming van intellectuele eigendom en aanverwante immateriële activa is van essentieel belang in de ontwikkeling van een KMO, zowel om haar financiering te helpen verzekeren als om haar inkomsten op termijn veilig te stellen. Niettemin blijkt vaak dat deze intellectuele activa (originele know-how, concepten, handelsnamen, ...), die door wettelijk afdwingbare rechten kunnen worden beschermd, binnen de onderneming niet als zodanig worden onderkend. Deze activa aan het licht brengen en de meest geschikte beschermingsstrategieën identificeren is precies het doel van een IP-prediagnostiek. De uitvoering van een dergelijke studie is des te belangrijker wanneer de KMO deelneemt aan samenwerkingsprojecten op het gebied van onderzoek en innovatie. Deze presentatie behandelt de belangrijkste beschikbare beschermingsinstrumenten, de uitdagingen en de mogelijke pistes om een IP-prediagnose te laten uitvoeren.

How to approach cybersecurity in Industry 4.0 ?
(door Tatiana Galibus)
Inschrijven

Steeds meer kleine en middelgrote maakbedrijven connecteren hun productievloer, waarbij ze verouderde toestellen blootstellen, vertrouwen op hun toeleveranciers voor onderhoud op afstand en gevoelige data uitwisselen met hun partners. Zijn al deze handelingen wel veilig? Volgens ons onderzoek zien heel wat kmo’s cybersecurity van dergelijke handelingen niet als een prioriteit. Wat echter wanneer ze het doelwit worden van een cyberaanval? Zonder een herstelplan kunnen hun activiteiten enorme schade oplopen en de klant, die een betrouwbare partner wenst, laat het afweten. In deze sessie bekijken we hoe veilig de stap te zetten naar Industrie 4.0.

Pragmatic application security for digital service builders
(door Tatiana Galibus)
Inschrijven

Steeds meer kmo’s ontwikkelen digitale diensten, schrijven software, creëren apps, ... maar zijn deze veilig? En wat als u hierover vragen krijgt van uw klanten? Vragen rond authenticatie, toegang tot de back-end van cloud-services die u huurt, een trust-management opzetten, het kan verraderlijk zijn, en de klant die een veilige oplossing wil, haakt af. Deze sessie legt de focus op een aspect waaraan heel wat kmo’s geen prioriteit geven: cybersecurity van de producten, software en diensten die ze ontwikkelen.

Sustainability & circular economy

In het kader van circulaire economie, productie en materialen werkt Sirris mee aan verschillende sessies:

 • Circulaire economie in de Vlaamse maakindustrie (met Thomas Vandenhaute)
  Inschrijven
 • Aan de slag met een circulair project: learning before earning (door Thomas Vandenhaute, Julien Amadou, Stefan Milis)
  Inschrijven 
 • Remanufacturing: a route to value preservation (door Thomas Vandenhaute, Julien Amadou, Stefan Milis)
  Inschrijven 
 • Wat betekent de Blue Deal in de praktijk?
  Inschrijven
 • Circular materials for a more resilient economy (door Thomas Vandenhaute, Julien Amadou, Stefan Milis)
  Inschrijven
 • De Grote Grondvraag - wat zijn mijn bodemverplichtingen? 
  Inschrijven

Live en online

De meeste sessies zijn online, maar er zijn ook sessies die u fysiek kunt bijwonen: op dinsdag in Bluepoint Antwerpen en Bluepoint Luik en op donderdagvoormiddag in Bluepoint Brussel. Deze fysieke sessies worden gevolgd door een networking lunch of cocktail naargelang de timing.

Op donderdagnamiddag 21 oktober wordt deze rijkgevulde week afgesloten met het Acumen-journaal, een bijzondere sessie waarin een keynote, getuigenissen en live interviews elkaar afwisselen.

Interesse? Duik in het rijk gevulde programma en boek uw plaats voor de sessies die u interesseren.

Schrijf je hier in!