Action Tracker van One Two succesvol geïntegreerd op assemblagelijn van Sirris

Interreg Factory 4.0 

Op de assemblagelijn in het labo van Sirris in Kortrijk heeft de firma OneTwo, bekend om hun Action Trackers, recent een paar experimenten uitgevoerd. De opzet van de experimenten was onderzoeken of de Action Tracker zou kunnen ingezet worden bij het registeren of starten van bepaalde acties op een productielijn van bijvoorbeeld een maakbedrijf. 

U kent onze Factory 4.0-assemblagelijn nog niet? Ontdek ze hier!

 

Het eerste experiment bestond erin om eenvoudig en nauwkeurig de takttijden in alle cellen te registeren. Hiervoor moet de operator van elke cel altijd eerst het order waaraan hij gaat werken scannen, waarna hij een start-tijd-code en een stop-tijd-code scant. De hiervoor nodige start- en stop-barcodes zijn aangebracht op alle cellen van de lijn. Dankzij de eID van het toestel zelf wordt de operator altijd automatisch mee geregistreerd tijdens alle transacties.   

Alle registraties worden, via wifi, draadloos naar de cloud-backend van One Two gestuurd. De data kan via eenvoudige dashboards geraadpleegd of geëxporteerd worden naar een Excel-, CSV- of pdf-file. De data kan ook via een API opgevraagd worden voor verdere verwerking en of integratie in de bestaande IT-software (bijv. ERP) van de klant.  

Een tweede experiment bestond erin om via de Action Tracker kanban-verzoeken te versturen naar het magazijn. Kanban wordt op de assemblagelijn toegepast om op een vereenvoudigde manier onderdelen aan de lijn aan te vullen. Lees meer over het gebruik van kanban in een eerder verschenen blogartikel

Een barcode kan een order met een vast aantal onderdelen bevatten of het aantal nodige onderdelen kan na het scannen op de Action Tracker zelf rechtstreeks ingegeven worden. Het gegenereerde verzoek kan dan door een magazijnier rechtstreeks verwerkt worden op de back-end van One Two of kan doorgestuurd en gekoppeld worden met een bestaand WMS- of ERP-systeem.  

Het derde experiment bestond erin te onderzoeken of het mogelijk was bepaalde machineacties te starten via de Action Tracker. De Action Tracker kan intern barcodes koppelen aan MQTT-onderwerpen en -boodschappen. Zo werd als test het startcommando van de cobot Sawyer gekoppeld aan het scannen van een bepaalde barcode. Na het effectieve scannen werd het MQTT-bericht ontvangen op het Node-RED-platform en via een socketverbinding doorgegeven aan Sawyer. Sawyer startte hierna zonder probleem zijn assemblageopdracht. Test alweer geslaagd dus. 

Node-RED is een open-source IoT-platform dat toelaat op een gemakkelijke visuele manier verschillende types van systemen of berichten aan elkaar te koppelen. MQTT is een open lichtgewicht netwerkprotocol, uitermate geschikt om berichten te versturen tussen verschillende devices.  

Het gebruik van de Action Tracker laat toe om allerlei acties te starten en/of te registreren via het scannen van een barcode. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het printen van labels, het starten van digitale assemblage-instructies, ... Het mooie aan de Action Tracker is dat je niet elke cel van de assemblagelijn moet uitrusten met een pc of tablet. Je zou de Action Tracker dus kunnen zien als een soort van 'afstandsbediening' voor de assemblagelijn.  

Meer informatie over de Action Tracker vindt u op de website van One Two 

Deze experimenten zelf ervaren of kennismaken met andere innovatieve assemblagetechnieken? Maak een afspraak en kom ze in ons labo in Kortrijk bekijken!