Aantal cyberaanvallen op maakbedrijven neemt toe

Kunnen hackers meekijken in uw bedrijfsnetwerk, machines of productiesystemen? Kan iemand de controle overnemen en uw productiegegevens, tekeningen of kennis stelen? De cybercriminaliteit stijgt en het overgrote deel van de Belgische bedrijven vindt cybersecurity topprioriteit, maar slechts een fractie is voorbereid. De cijfers liegen er niet om, maar u kunt uzelf beschermen.

Statistieken over cybersecurity geven aan dat de meeste bedrijven kwetsbaar zijn voor gegevensverlies en aanvallen. Zo werden 100.000 bedrijven en meer dan 400.000 machines in 2017 besmet met het Wannacry-virus, voor een totale kostprijs van ongeveer 4 miljard dollar. Inbreuken verlammen bedrijven. De inspanningen en kosten om opnieuw te kunnen werken, lopen hoog op (gemiddeld meer dan 50 dagen en 2 miljoen euro). Kunnen hackers ook meekijken in uw bedrijfsnetwerk, machines of productiesystemen? Kan iemand de controle overnemen en/of je productiegegevens, tekeningen of kennis eenvoudig stelen?

Digitalisatie van productie biedt heel wat grote mogelijkheden, maar verhoogt ook het risico op een cyberaanval via uw zwakste schakels:  het beheer van hardware en software, de communicatie met partners of de smartphone waarmee uw medewerkers toegang hebben. 70 procent van de Belgische bedrijven vindt cybersecurity topprioriteit, maar amper 20 procent is voorbereid. Hoog tijd dus om uw cyberveiligheid en de risico’s in kaart te brengen, en een actieplan op te stellen.

Actieplan

Dit actieplan bevat gepaste maatregelen die uw productieorganisatie als geheel beveiligen en productiestilstand, omzetverlies, diefstal van kennis of cyberincidenten voorkomen. Samen met collega-maakbedrijven willen onze cyberexperts een pragmatische kennisbijbel uitwerken die antwoorden biedt op diverse aspecten, zoals:

  • Hoe beheert u de toegang tot uw systemen en gegevens?
  • Hoe beschermt u uw waardevolle informatie als u deze in het bedrijf en met partners deelt?
  • Hoe zorgt u ervoor dat uw apparaten en systemen altijd up-to-date software gebruiken?
  • Hoe zorgt u ervoor dat systemen van derden veilig zijn?

Heeft u vragen over de cyberbeveiliging van uw fabriek? Hoe ver staat u? Wat zijn de risico’s? Wat kunt u er zelf aan doen en wat moet u eerst doen? Hoe doen uw collega-maakbedrijven dit? Neem contact met ons op! Graag bespreken we confidentieel en vrijblijvend uw case en delen we onze inzichten.

(Source picture : https://pixabay.com)